top of page

Herontdek je avonden: minder schermtijd, meer échte tijd

Buiten met de smartphone

Lijkt je smartphone 's avonds soms aan je hand vast te plakken? Scrollen, series bingewatchen, eindeloze e-mails en whatsapp-berichten checken, ... Dat handig toestelletje in je broekzak kan eigenlijk best verslavend zijn.


Je smartphone slurpt soms niet alleen je tijd, het verstoort vaak ook je slaapritme. En bovenal: echt voldoening gevend is al dat scrollen meestal niet.


Maar wat als ik je vertel dat het ook met minder schermtijd kan?


Het probleem van te veel schermtijd

Recent onderzoek in Vlaanderen onthult dat 44% van de smartphonegebruikers toegeeft te veel tijd door te brengen op hun smartphone. Je bent dus niet alleen, en dit probleem lijkt ook niet zo eenvoudig op te lossen. In datzelfde rapport staat ook dat de gemiddelde Vlaming 182 minuten per dag met z'n smartphone in de weer is.


Gemiddeld 182 scherm-minuten per dag, 3 uur dus. En de afgelopen 3 jaar is dat aantal schermuren alleen maar toegenomen. Dat is toch even slikken...


De erkenning van overmatig schermgebruik is al in ieder geval een cruciale stap richting een beter evenwicht. En het goede nieuws: je hebt dus zo'n 3u per dag die je kan gaan invullen met meer betekenisvolle ervaringen dan smartphone-scrollen. Yes!


Voordelen van minder schermtijd

Door minder tijd te spenderen op je smartphone ontstaat er meteen ruimte voor activiteiten die je wél voldoening geven.


Dit resulteert in een betere nachtrust, meer energie gedurende de dag, en een sterkere verbinding met jezelf en de mensen om je heen. Zo leef je in het 'hier en nu', in plaats van in een virtuele (maar vaak fictieve) wereld.


Door vaker buiten te komen word je geïnspireerd om nieuwe dingen te ontdekken, buiten je comfortzone te gaan en zo je grenzen te verleggen. Terwijl je de natuur verkent en nieuwe avonturen beleeft zal je al snel merken dat je jezelf zelden zo vrij hebt gevoeld. Heerlijk gewoon!


Met andere woorden: door in te zetten op minder schermtijd, en de vrijgekomen tijd te vervangen met activiteiten die je energie géven in plaats van energie némen word je gewoon gelukkiger en completer als persoon.


Concrete stappen voor minder schermtijd

  1. Stel limieten: Implementeer schermtijdlimieten om bewust gebruik te maken van je toestellen. Dit kan je echt instellen op je smartphone, ga maar eens naar je instellingen en zoek op 'schermtijd'.

  2. Plan vooruit: Organiseer je avonden met activiteiten die geen scherm nodig hebben. Maak bijvoorbeeld een avondwandeling, of start met een nieuwe actieve hobby. Doe eens zot en ga eens klimmen bijvoorbeeld.

  3. Buitenactiviteiten: Laat je inspireren om erop uit te trekken, met de talrijke kant-en-klare activiteiten die je kan vinden op Eenvoudigweg.be plan je je volgende avontuur in no-time.

  4. Spreek af met anderen: Een goed voornemen ben je zo weer kwijt. Wanneer je het samen doet met vrienden is het vaak gemakkelijker, daar hadden we het in deel 4 van onze schermtijd-serie ook al over. Op je ééntje beweeg je snel, maar samen kom je veel verder. Trek er dus samen op uit met je gezin, vrienden of met collega's.


Maak ruimte voor echte ervaringen

De inspiratie die je vindt op Eenvoudigweg.be is hét ideale startpunt om schermtijd te ruilen voor echte, verrijkende ervaringen.


Of het nu gaat om het ontdekken van nieuwe hobby's, het genieten van de buitenlucht, of het herontdekken van oude passies, er is een wereld buiten je scherm die verkend wil worden. Met Eenvoudigweg heb je minder tijd nodig om een leuke activiteit te zoeken, zo blijft er meer tijd over om leuke dingen te doen.


Jouw avonden (én weekends) zijn van JOU; maak ze onvergetelijk met échte momenten van vreugde en actieve ontspanning in de buitenlucht. Veel succes!


Veelgestelde vragen

1. Hoe kan ik realistische schermtijdlimieten instellen die ik ook echt kan volhouden?

Evalueer eerst en vooral je huidige smartphone-gebruik en stel vervolgens geleidelijke doelen voor vermindering. Integreer daarnaast structureel schermvrije momenten, zoals tijdens maaltijden of vlak voor het slapengaan.


2. Welke inspiratie en activiteiten worden aanbevolen op Eenvoudigweg.be?

Eenvoudigweg.be bevat kant-en-klare fiches met alle nodige info voor wandeltochten, fietstochten, vaarroutes en spellen in de natuur. Daarnaast vind je er ook begeleide tochten, ideaal voor wie eens iets totaal nieuws wil proberen en daar graag wat begeleiding bij wil. Zo motiveren we je om lekker actief te zijn in de buitenlucht, en te genieten van een fantastische natuurbeleving.


3. Hoe beïnvloedt avondlijke schermtijd mijn slaapkwaliteit, en zijn er bewezen strategieën om dit te verbeteren?

Avondlijke schermtijd onderdrukt de productie van melatonine, wat kan leiden tot slaapproblemen. Beperk schermgebruik voor het slapengaan en vervang dit door bijvoorbeeld een korte avondwandeling in je buurt.

Comments


bottom of page