top of page

Hoe ik helemaal verliefd werd op deze nieuwe hobby - Boulderen (Testimonial)

Een eerste keer is altijd spannend. Dat was niet anders voor de eerste keer dat m'n vrouw en ik in een klimzaal te Edegem gingen Boulderen.


Je weet niet wat te verwachten en moet alles nog wat uitzoeken. Inclusief de ingang van het grote sportcomplex, oeps!


Gelukkig vonden we al snel een medewerker die ons klimschoenen bezorgde en liet zien hoe we met een QR-code de klimzaal binnen konden.


De eerste indruk van mijn nieuwe hobby

Twee QR-scans later stonden we pal voor een behoorlijk groot blok, middenin de klimzaal. Grepen aan alle kanten, inclusief op het absurd steil overhangende deel vlak voor ons. Aan de wanden van de 'hangar' meer van dat. Rechte tot stevig overhangende muren met grepen in alle kleuren van de regenboog.


Wauw.


de bouldering klimzaal ziet er indrukwekkend uit

En ook... Shit, waar moeten we beginnen?

Een poster bracht raad: "Niveau 4: beginners". Ah, sounds like a plan!


Toen zagen we de labeltjes aan enkele grepen, ongeveer op ooghoogte, met vermeling van de verschillende klim-niveau's: 4, 5A, 5B, 5C, enzovoort. Zelfs labeltjes die de routes aanduidden voor 'kids'.


Allright, een sport voor jong en oud. Dat klonk al goed.Klimmen maar!

Al snel vonden we een route van niveau 4. M'n vrouw mocht eerst: handen op de grepen, voeten eronder, en daar ging ze dan. In Spiderman-stijl vloog ze de muur op. Een eitje, ze had eerder al weleens geklommen... Juist ja.


Toen was het mijn beurt. Na enkele grepen voelde ik m'n onderarmen en biceps al kloppen. "Armen strekken!", hoorde ik vanop de grond. Ah, dat is inderdaad beter. Even naar beneden kijken... Fuck, dat ziet er ineens een stuk hoger uit. "Armen strekken!" oh ja, oeps. Nog even. Eén hand op de bovenste greep, tweede hand erbij, YES!


M'n enige toeschouwer beneden trakteerde me zelfs op een bescheiden applausje.


Terug naar beneden klimmen was ook best spannend, gelukkig vond ik al snel enkele goede hulpgrepen om af te dalen. En hop, op naar de volgende route.


We kregen hulp

Na enkele routes sprak één van de aanwezige coaches me aan: "Hey, jij bent nieuw hier denk ik?". Oh boy, valt het ze erg op?


Gelukkig maar.


Vriendelijk werd me uitgelegd dat ik m'n handen beter niet op de grond zet wanneer ik van een muur af spring (of val). Risico op blessure, of zelfs polsbreuk. Wauw, een welkome spoedcursus in valtechniek.


Samen puzzelen

Gesterkt door deze safety-tip koos ik een iets moeilijkere route uit. Maar eerlijk? Ik zag niet eens hoe ik eraan moest beginnen. M'n vrouw kwam mee kijken, en al snel stonden we samen te puzzelen.


Ons creatieve brein ging hélemaal los. Even dit proberen, een voetje hier of een handje daar. Om beurten klommen we telkens iets hoger. Tot de puzzel helemaal was opgelost en we allebei trots de bovenste greep vast hadden.


Ik had helemaal niet verwacht dat Boulderen iets was wat je SAMEN kon doen, zelfs met mensen die een stuk beter zijn dan jij. Zo leuk! Ik hou er dan ook van om samen met anderen te sporten.


Moeilijkheidsgraad op de bouldering grepen


Thuis ging het gewoon verder

Na zo'n anderhalf uur waren onze armen helemaal op, dat zijn heel andere spieren dan we normaal gebruiken met het hardlopen en fietsen!


Moe en voldaan gingen we weer naar huis. We hadden goed ons best gedaan, maar beseften dat we nog véél konden oefenen en leren.


We ploften in de zetel, dat hadden we wel verdiend. En toen...

Ping, het lampje ging branden: een idee!


Ik nam m'n smartphone en opende Youtube, m'n persoonlijke 'zoete zonde' waar ik absoluut mee uitkijk om niet te overdrijven (zie de blogpost serie over schermtijd verminderen).


Ik zocht op youtube op 'Boulderen'.

Een wereld ging open.


ZO veel content. Tips en tutorials, opgenomen coaching sessies, wedstrijden, wedstrijdanalyses. On-ge-lofelijk! Nog geen 5 minuten later had ik al 3 tips genoteerd waarmee ik zelf aan de slag wou. Ik kon niet wachten op m'n volgende klimsessie!


Samengevat, waarom is Boulderen mijn nieuwe hobby?

Het is duidelijk: ik ben hélemaal verkocht, Bouldering is mijn nieuwe hobby. 'Nieuw', het is te zeggen: daarnet ging ik voor de 12de week op rij naar de klimzaal. Het is echt al een routine geworden. ZO LEUK! Veel fijner dan in de zetel hangen na een zware werkdag.


In het kort, waarom het Boulderen me zo gebeten heeft:

  • Altijd nét genoeg uitdaging: wanneer je beetje bij beetje beter wordt, neem je stilaan ook moeilijkere routes. Zo is het nooit te gemakkelijk maar ook niet te moeilijk.

  • Boost je zelfvertrouwen: het is erg fijn om alle tips van filmpjes en coaches uit te proberen. Wanneer je merkt dat het klimmen dan ook beter gaat, krijg je echt een boost in je zelfvertrouwen.

  • Lichamelijke training: je traint voornamelijk armen, schouders, handen, buik- en rugspieren. Typische spieren die 'lui' worden bij een bureau-job.

  • Creatief aspect: een Boulderroute is eigenlijk een 'probleem' dat je al puzzelend kan oplossen. Erg leuk om over na te denken en verschillende dingen te proberen.

  • Samen: wie dat wil kan zonder problemen gaan klimmen met mensen van andere niveau's. Ieder doet zijn ding en helpt elkaar, erg fijn.Over Eenvoudigweg

Waarom vertel ik dit allemaal? Omdat ik er met Eenvoudigweg m'n missie van heb gemaakt om zo veel mogelijk mensen (meer) te laten bewegen.


Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je na een lange werkdag thuiskomt en naar je smartphone grijpt? Vaak kan je gewoon niet ophouden met scrollen. Logisch ook, veel apps zijn zodanig ontworpen dat je vooral niet ophoudt. Maar wees eerlijk: zijn je batterijen echt opgeladen na zo'n avondje scrollen op je smartphone?


Daar wil ik met Eenvoudigweg dus een alternatief voor bieden.


Door inspiratie-artikels als hierboven wil ik je uitdagen om iets nieuws te proberen. Je hoeft niet persé te gaan Boulderen, doe gewoon wat je zélf wil. Op https://www.eenvoudigweg.be/activiteiten vind je honderden inspiratiepagina's met leuke activiteiten, inclusief alle praktische info die je daarvoor nodig hebt.


Kortom: Eenvoudigweg zorgt ervoor dat jij minder moet plannen om erop uit te trekken. Zo blijft er meer tijd over om eens iets hélemaal anders te doen, je hoofd leeg te maken en nadien gewoon verder te knallen.

Comments


bottom of page