top of page

Deze onbekende activiteit doet je alles even vergeten: Actief Steppen in Oudsbergen

Afgelopen weekend probeerden we weer eens iets nieuws: m'n vrouw en ik gingen Actief Steppen (ook wel gekend als 'footbiken') in Oudsbergen, in het noordelijke puntje van het Nationaal Park Hoge Kempen (Limburg).


Heb jij al ooit 'Actief Gestept'? Denk even aan de step uit je kindertijd, maar dan met grote fietswielen gemonteerd op een soort van fietsframe (zonder zadel). Voor ons was dit iets totaal onbekend, en ik veronderstel dat we daar niet de enigen in zijn.


In het kort: we loved it!


(lees verder onder de foto)

Actief Steppen in Oudsbergen, langs weides

De natuur, het actief buiten zijn, de beleving in zijn geheel. Ideale quality time om even je hoofd leeg te maken en terug helemaal te verbinden met jezelf en je partner/gezin na een drukke werkweek.


In wat volgt beschrijf ik m'n ervaring, met slechts één doel: jou alle nodige info geven om er ook op uit te trekken.De eerste keer is altijd spannend, dat is niet anders met Actief Steppen


Je kent het wel: van zodra je beslist hebt dat je het wil proberen, schiet je brein in actie en komen er allerlei praktische vragen. Soms zijn die vragen zodanig dat je begint te twijfelen om het te doen.


Om eerlijk te zijn, dat hadden we zelf ook een beetje met het Actief Steppen. Hoe snel gaan we, hoe vermoeiend is dat, welke route moeten we volgen, is dat dan verhard of onverhard, welke kledij moeten we aandoen?


Het leek alsof we allerlei zaken moesten opzoeken, maar eigenlijk is het erg eenvoudig: Actief Steppen combineert het beste van fietsen en hardlopen.

  • Je beweegt net zoals het fietsen relatief snel (10-15km/u)

  • Je lichaam ondervindt nauwelijks schokken, het is dus niet belastend

  • Je gebruikt - net als bij hardlopen - naast je benen eigenlijk je gehele lichaam, waardoor het minder statisch is dan fietsen


Dit hadden we met wat opzoekwerk op voorhand al uitgevogeld, daarop besloten we om onze hardloopkledij aan te trekken, aangevuld met een regenjas tegen de wind. Maar wandelkledij kan ook, afhankelijk van hoe intensief je het zelf wil maken.


(lees verder onder de foto)

Actief Steppen in Oudsbergen, onverhard

Verder vonden we na wat opzoekwerk ook een route: een gps-bestandje van 25km. Dat zou wel lukken dachten we. En daarmee gingen we dan maar op pad, met toch nog een gezonde portie verwachtingsvolle onzekerheid.


Enthousiast ontvangst

We huurden onze steps bij ebike2rent, waar zaakvoerder Miguel ons al stond op te wachten. Ook de steps stonden al klaar, in alle vormen en maten: kinderformaten, steps voor volwassenen volwassenen, zelfs steps met een extra hoog stuur voor wie wat langer is. Zaakvoerder Miguel is hier duidelijk met zijn passie bezig.


Wat volgde was een oprecht enthousiaste stroom van de highlights in de regio. Elke porie in Miguel's lichaam straalt uit dat hij van zijn regio houdt. En terecht!


Naast info over het Actief Steppen kregen we van Miguel ook allerlei tips over mooie highlights en mogelijkheden in de regio. Voor iedere highlight toverde Miguel in no-time een foto op zijn smartphone, en trok hij een brochure uit de kast.


Heerlijk om een gepassioneerd iemand aan het werk te zien, en een eer om ervan te kunnen leren.


Tenslotte gaf Miguel ook enkele praktische tips voor het Actief Steppen: hij gaf nog enkele routes mee, op basis van de fietsknooppunten. Hij legde ons uit dat we goed moesten 'glijden' tijdens het steppen, en hoe we van been moesten wisselen. Voor we het wisten was alle onzekerheid weg, en waren we helemaal klaar om te vertrekken.En route: onze eerste natuurbeleving per step

Afzetten, glijden, afzetten, iets langer glijden, terug afzetten, heerlijk.


Actief Steppen in Oudsbergen, door de bomen

Al snel kwamen we op een fietspad tussen de bomen.


Een perfecte asfaltje los in het groen, enkel en alleen voor fietsers (en steppers). We waren er in de herfst, waardoor we konden genieten van een prachtig kleurenspel en de geur van frisnatte bladeren. Ook de paddenstoelen stonden rustig maar fier te wiegen in de wind, prachtig om te zien!


Op eigen kracht baanden we ons een weg door een prachtige groene omgeving, onze longen vol frisse buitenlucht.


Onderweg kwamen we geregeld bordjes van wandelingen tegen, we volgden zelfs enkele stukjes van de National Park Trail . Die staat nu dus ook op de bucketlist...


Na 1u (ongeveer 13km) namen we even pauze aan een watermolen met enkele boomstronken waar we op konden zitten. Dit is geen toeval, er zijn langsheen de fietsknooppunten meer dan genoeg rustplekken ingericht (met dank aan de provincie Limburg en haar gemeenten).


Tijdens onze pauze merkten we nog maar eens op hoe rustig het hier is. Wanneer je niets dan bomen en weides ziet, en alleen maar vogels hoort fluiten besef je dat je middenin een grote groene long aan het sporten bent. Puur genieten.


(lees verder onder de foto)

Ponton Oudsbergen

Uiteindelijk stepten we 25km, om vervolgens nog eens 5km (heen en terug) te steppen naar een lunchplek op een mooi ponton, aangeraden door Miguel. 30km in totaal dus. Ietsje meer dan ik persoonlijk voor een eerste keer zou aanbevelen; een route van 10km a 15km lijkt me voor een eerste keer aan een rustig tempo een betere kennismaking.


Hoewel, je hoort ons niet klagen. Wat een fijne natuurbeleving!


Ook de voorzitter kwam even langs

Voorzitter stepclub Oudsbergen

Terug aangekomen en druk vertellend aan Miguel hoe fantastisch we het hadden gehad, kwam er plots een sportieve 50'er aangestept. "Aaaaah, voorzitter" begroet Miguel hem. Jawel, de voorzitter van de lokale stepclub (links op de foto) kwam speciaal voor ons ook even hallo zeggen. Albert, 68 jaar (Euh, echt? Geen 50?? Wauw!).


Albert was vroeger fervent loper maar richt zich sinds enkele jaren meer op het steppen. "Minder belastend voor de knieën", legt hij uit. Iets wat wij - zelf lopers zijnde - zeer goed begrijpen.


Actief Steppen, het is duidelijk een sport voor iedereen: jong en oud, sportief en recreatief.Conclusie: laagdrempelig genieten van de natuur, en van elkaar

Het is intussen wel duidelijk, we hebben echt genoten van het actief steppen, en van de quality time met elkaar. Dit doen we zerker nog een keer! In Oudsbergen bij Miguel, en misschien ook eens elders... We hebben nog een adresje in Huldenberg waar we al een tijdje willen passeren.


Het Actief Steppen kunnen we aanraden omwille van de laagdrempeligheid, en omdat het gewoon geschikt is voor iedereen: als je 5km kan wandelen, dan kan je ook steppen.


Bij ons staat het voortaan in ieder geval mee op ons 'buitenmenu'!


Dank aan Miguel en Albert, voor alle tips, het warme ontvangst en de prachtige ervaring.


Wil je ook op pad?

Hier vind je alle nodige info om er zelf op uit te trekken:Comments


bottom of page