top of page

Schermtijd verminderen (deel 1): stel een schermtijdlimiet in

Het is verleidelijk: na een drukke (werk)dag thuiskomen en je zetel in ploffen. Tv aan, gsm in de hand en scrollen maar. En dan... niet meer kunnen stoppen.


Aanvankelijk is dat heerlijk ontspannend, maar op een gegeven moment heb je het ook wel gehad. En toch is het ZO moeilijk om ermee op te houden!


Herkenbaar? Lees vooral verder en ontdek de eerste tip van deze 'schermtijd-serie', waarmee jij je schermtijd weer onder controle kan krijgen.


Je bent niet de enige die schermtijd wil verminderen

Eerst en vooral: je bent niet de enige, het ligt dus niet aan jou dat je niet kan stoppen met schermkijken (maar je hebt wel de oplossing in handen).


Think about it: tiktok, youtube, instagram, facebook, ze halen allemaal hun omzet uit advertenties. Hoe langer je op hun platform blijft, hoe meer ze verdienen. Daarom ontwikkelen ze allerlei dingetjes om je aan het scrollen te houden. Wat op het éne platform werkt, nemen de concurrenten over.


Gevolg: allerlei apps die super verslavend zijn. En net zoals iedere verslaving geldt ook hier dat je er maar moeilijk mee kan stoppen eens je ermee begint.


Hoe verslavend is je smartphone voor jou?

Je zit al op een pagina waarmee je je schermtijd wil verminderen, top! Maar hoe groot is dat 'probleem' van je nu eigenlijk? Ben je benieuwd naar je eigen schermtijd?


Schermtijd zoeken in de instellingen van je smartphone

Je kan je huidige schermtijd gewoon raadplegen in je smartphone: ga naar instellingen en zoek op 'schermtijd'. Daar zie je huidige schermtijd, en kan je ook doorklikken naar je gemiddelde over de laatste 7 dagen.


Doe jij 'beter' dan je collega's en vrienden? Of doe je beter dan Yves van Eenvoudigweg (gemiddeld 1u en 11min per dag)? Een leuke reality check!


Je gemiddelde schermtijd vinden

De oplossing om van je 'verslaving' af te geraken: er niet mee beginnen.


Maar laat ons eerlijk zijn, ga je echt je meest gebruikte app gewoon verwijderen? Chapeau als je dat kan, maar er is ook een minder drastisch alternatief.
Schermtijdlimiet instellen

Tegenwoordig kan je op alle smartphones (android/iphone) een schermtijdlimiet instellen. De schermtijdlimiet, dat is het maximaal aantal uren per dag dat het scherm van je smartphone aan mag staan. Je kan dus rustig verder luisteren naar je favoriete muziek en podcasts ;-)


Van zodra je de schermtijdlimiet hebt bereikt krijg je dan een melding met twee opties: 15min extra schermtijd geven, of onbeperkte schermtijd toevoegen (voor vandaag). Hiermee wéét je tenminste dat de tijd voorbij is gevlogen.

Mijn gouden tip: zet je schermtijdlimiet op je huidige gemiddelde schermtijd over de afgelopen 7 dagen, dat moet je zeker kunnen halen. Wanneer je te ambitieus bent in de schermtijdlimiet, is de kans groot dat je de schermtijdlimiet niet zal respecteren omdat je hem overdreven krap vindt.


Wanneer je dan de melding krijgt dat je aan de schermtijdlimiet zit, kies je voor maximaal 15min extra. Leg je erop toe dat je niet nog een keer zal verlengen. Rond af waar je mee bezig bent en leg je gsm weg voordat de 15min om zijn. Het vereist wat discipline, maar het leven is niets zonder een uitdaging, toch?


Pas als je de gewoonte hebt om je smartphone binnen de 15min weg te leggen, heb je je schermtijd onder controle en kan je overwegen om je schermtijdlimiet verder te verlagen.


Schermtijdlimiet verlagen

All right! Je bent al verder dan de meeste mensen geraken: je hebt je schermtijd onder controle. Well done! Als je wil kan je je schermtijd nu beginnen verlagen. Hierbij geldt dezelfde gouden tip als voordien: niet te ambitieus. Je bent met een verandering bezig, dat kost tijd.


Verlaag je schermtijdlimiet met max 10 a 15min. Pas wanneer dit goed aanvoelt of wanneer je de melding niet meer te zien krijgt kan je verder omlaag. Verlaag je de schermtijdlimiet te veel, dan zal je hem vroeg of laat weer willen verhogen of - erger - gewoon negeren. Failure-feeling, check! Neem liever babysteps waarbij je voortdurend een beetje progressie ziet.

תגובות


bottom of page