top of page

Schermtijd verminderen (deel 2): stel app-beperkingen in

Het is verleidelijk: na een drukke (werk)dag thuiskomen en je zetel in ploffen. Tv aan, gsm in de hand en scrollen maar. En dan... niet meer kunnen stoppen.


Aanvankelijk is dat heerlijk ontspannend, maar op een gegeven moment heb je het ook wel gehad. En toch is het ZO moeilijk om ermee op te houden!


Herkenbaar? Lees vooral verder en ontdek de tweede tip van deze 'schermtijd-serie', waarmee jij je schermtijd weer onder controle kan krijgen.


Je bent niet de enige die schermtijd wil verminderen

Tiktok, youtube, instagram, facebook, ze halen allemaal hun omzet uit advertenties. Hoe langer je op hun platform blijft, hoe meer ze verdienen. Gevolg: allerlei apps die super verslavend zijn. En net zoals iedere verslaving geldt ook hier dat je er maar moeilijk mee kan stoppen eens je ermee begint.


In deel 1 van de 'schermtijd verminderen serie' legden we al uit hoe je je gemiddelde schermtijd kan vinden, en hoe je hier een beperking op kan zetten. In deze blogpost gaan we een stapje gedetailleerder.


Je meest verslavende apps

Niemand zit op 10 apps tegelijk. Je (te) hoge schermtijd ligt dus altijd aan één of enkele specifieke apps waarmee je gewoon niet kan stoppen. De kans is groot dat je niet eens beseft hoe lang je eigenlijk op die specifieke app(s) zit.


Wel, goed nieuws: je smartphone houdt gewoon bij hoe lang je iedere app gebruikt! Klaar voor een reality-check?

Schermtijd zoeken in de instellingen van je smartphone

Ga naar de instellingen van je smartphone en zoek op 'Schermtijd'. Daar vind je - mits enkele kliks links en rechts - niet alleen een overzicht van je dagelijkse schermtijd, maar ook de totalen per app.


Nu weet je dus waar al die schermtijd naartoe gaat. En misschien vind je je schermtijd op deze app(s) toch wat overdreven, hieronder lees je wat je daaraan kan doen.


Schermtijd per app

Yves van Eenvoudigweg zit momenteel in een 'klimperiode'. Als hij niet in de klimzaal zit, kijkt hij dus op youtube naar klimmfilmpjes boordevol technische tips & tricks. Toch blijft zijn tijd op youtube beperkt tot 2u54 over 7 dagen, gemiddeld 25 minuten per dag. En dat is niet toevallig, hieronder lees je hoe dat komt.App-beperkingen instellen

Wanneer je deel 1 van deze 'schermtijd blogserie' hebt gelezen en dus een schermtijdlimiet hebt ingesteld voor je smartphone in zijn geheel, wil je natuurlijk niet dat al die waardevolle schermtijd verloren gaat naar één app. Daarom kan je op alle smartphones (android/iphone) ook app-beperkingen instellen: een schermtijdlimiet voor een specifieke app.


Wanneer je langer op de app zit dan je hebt ingesteld, krijg je een melding met twee opties: nog eens 15min app-tijd toevoegen of onbepertke app-tijd toevoegen (voor vandaag).


Net zoals in de vorige blogpost ook nu weer de gouden tip: maximaal één keer 15min verlengen, en je erop toeleggen dat je het niet nog een keer zal doen. Afronden waar je mee bezig bent en gsm opzij leggen.


Dat verklaart dus het youtube-gebruik van Yves: hij heeft een app-beperking van 15min, aangevuld met één verlenging van maximaal 15min. Het is niet altijd gemakkelijk, maar oefening baart kunst!

Comments


bottom of page