top of page

Schermtijd verminderen (deel 4): omring je met de juiste mensen

Het is verleidelijk: na een drukke (werk)dag thuiskomen en je zetel in ploffen. Tv aan, gsm in de hand en scrollen maar. En dan... niet meer kunnen stoppen.


Aanvankelijk is dat heerlijk ontspannend, maar op een gegeven moment heb je het ook wel gehad. En toch is het ZO moeilijk om ermee op te houden!


Herkenbaar? Lees vooral verder en ontdek de vierde tip van deze 'schermtijd-serie', waarmee jij je schermtijd kan verminderen.


Schermtijd verminderen met nieuwe activiteiten = drempels overwinnen

In deel 3 van deze blogserie hadden we het over het vinden van een nieuwe hobby of 'challenge'. Met deze nieuwe activiteit vervang je de vrijgekomen schermtijd door iets wat je meer uitdaging en energie geeft.


Gemakkelijker gezegd dan gedaan: je moet eerst al weten WAT je wil gaan proberen, en daarna moet je het nog gaan doen ook. En daar komen heel wat drempels bij kijken.


Het goede nieuws: wanneer je je met de juiste mensen omringt zal je zien dat het allemaal wat makkelijker gaat.


Wie zijn dan 'de juiste mensen'?

Het doel is eenvoudig: je wil nieuwe activiteiten vinden om je schermtijd mee te vervangen. Je wil die dingen ook effectief uitproberen en - als je het leuk vind - liefst ook volhouden. Ga daarom op zoek naar mensen die op regelmatige basis doen wat jij misschien ook zou willen doen. Dit zijn je 'buddies'.


Waar vind je die buddies dan?

Je kan je ideale buddy overal vinden! Collega's, vrienden, familie, facebook groepen, sportclubs. Jonge mensen, oude(re) mensen, eender wie kan toevallig een hobby hebben die je aanspreekt. Zolang je er maar open voor staat.


Vraag gewoon eens wat mensen afgelopen weekend hebben gedaan. Je zal ervan versteld staan hoe sommige mensen een tweede leven lijken te leven eens je écht begint te luisteren. Stel je open voor hun verhalen en vraag door. Mensen voelen zich hier vaak door gecharmeerd waardoor ze honderduit beginnen te vertellen. En als ze het niet fijn vinden merk je het snel genoeg.


Kortom: gooi je lijntjes uit en luister. Luister tot je iets hoort wat je interesseert, maar doe jezelf een plezier, wees niet te kieskeurig. Alles is interessant tot het tegendeel bewezen wordt. Voor je het weet heb je iemand gevonden die perfect aansluit bij wat je nodig hebt, en eens je daarin meegaat leer je snel weer nieuwe mensen kennen.


Hoe maximaal voordeel halen bij je nieuwe buddy?

Eens je je buddy gevonden hebt wil je daar natuurlijk het maximum uit halen. Hier alvast enkele tips:

  • Stel je open voor de nieuwe ervaring, probeer eventuele bedenkingen TOTAAL te negeren.

  • Vraag of je een keer mee mag gaan met je buddy en laat je aansteken door zijn/haar enthousiasme.

  • Wees flexibel, de sleutel om een hobby vol te houden is om deze consistent in je agenda in te plannen, en je daaraan te houden. Je nieuwe buddy zal het niet zo fijn vinden als iemand dat patroon eventjes komt doorbreken.

  • Zeg dat je gaat, en ga ook echt. Commit hierop voor jezelf én voor je budyd. Geen excuus! Het is toch maar voor één keer (ahum)

  • Probeer tijdens de activiteit connectie te leggen met andere deelnemers. Ideaal is wanneer ze vertellen over wat ze verder nog doen in hun vrije tijd. Dat geeft ook jou weer inspiratie en een ingangspunt om eventueel weer iets anders te proberen.

  • Vond je het fijn om mee te gaan? Zeg dat nadien ook duidelijk aan je buddy, en vraag of je nog een keer mee zou kunnen gaan. Je buddy zal het super leuk vinden dat je interesse hebt in zijn/haar hobby.

  • Ga die volgende keer ook echt mee, en begin de rest van je leven (eten, transport, ...) alvast vorm te geven in functie van je nieuwe hobby.


Voor je het weet ben je 'hooked' en verwachten jij en je buddy elkaar te zien op dat vaste momentje in de week. Well done!


Een praktijkvoorbeeld, van Yves Muyters (oprichter Eenvoudigweg)

Ik ben 'nogal actief'. Het is te zeggen: ik ben best goed in conditie en heb een breed gamma aan buiten-activiteiten die ik geregeld doe. Ik doe wekelijks aan hardlopen, fietsen (race/mountainbike), muurklimmen en zwemmen. Daarnaast ook occasioneel oriëntatielopen, disc golfen, wandelen, enzovoort. Een breed gamma dus, maar dat is er niet van de éne dag op de andere gekomen.


Aanvankelijk ben ik gestart als hardloper. Ik trainde met de start-to-run van Evy Gruyaert in m'n oren voor de 10miles in Antwerpen en schreef me vervolgens in bij een atletiekclub. Daar leerde ik een hoop actieve mensen kennen. Waaronder toevallig ook mijn vrouw, Ine.


Eén van de trainers in de atletiekclub nam me eens mee op m'n eerste mountainbike-tocht, één van de lopers organiseerde dan weer een fietstochtje met de koersfiets. Tijdens deze tochtjes leerde ik dan weer nieuwe mensen kennen. Ieder met z'n eigen hobbies. Zo pikte ik bijvoorbeeld het oriëntatielopen op via een vriendin van iemand die ook mee fietste.


Intussen hebben m'n vrouw en ik een behoorlijk actief bestaan, daar ben ik oprecht gelukkig mee. Maar daarmee houdt het niet op. Omdat we zo actief zijn gaf onze poetshulp als huwelijksgeschenk een bon voor 'avontuur met twee'. Deze bon gebruikten we om eens te gaan klimmen in een klimzaal.


Gevolg: het klimmen heeft me zo gebeten dat ik nu iedere maandag ook een vaste afspraak in m'n agenda heb staan om te gaan klimmen met enkele vrienden van de atletiekclub.


En dat naast alle activiteiten die ik met Eenvoudigweg organiseer! Zie bijvoorbeeld onderstaande foto, samen met alle Eenvoudigweg-ambassadeurs in het Nationaal Park Hoge Kempen. Een fijne groep die er geregeld samen op uit trekt.


Met de ambassadeurs van Eenvoudigweg op stap in het nationaal park hoge kempen


Alles start bij de 'juiste mensen' om je heen, maar je moet er klaar voor zijn

Zoals hierboven beschreven, van het één komt het ander. Als je er maar klaar voor bent.


Merk je dat je toch nog te veel piekert om iets nieuws te proberen? Start dan met iets wat toch nog een béétje in je comfort zone ligt, idealiter met een buddy die ook andere dingen doet. Voor je het weet wordt je meegetrokken in een nieuw avontuur.


Merk je dat je toch niet de nodige flexibiliteit kan opbrengen om mee te gaan met je buddy? Check dan even deel 1 van deze blogpost, waarbij je ontdekt hoeveel tijd je eigenlijk op je smartphone zit (daar wil je namelijk net vanaf). Ik denk dat je ervan zal verschieten...



bottom of page