top of page

Challenge: een weekend zonder smartphone

25% van de Vlamingen is smartphone-verslaafd

Het Imec Digimeter 2023 rapport is duidelijk: 25% van de Vlamingen beschouwt zichzelf als verslaafd aan de smartphone​​. Eén op vier mensen. Met andere woorden: kijk even om je heen, de kans is groot dat je nu oog in oog staat met een smartphone-addict (als je er zelf niet al één bent).


Inspiratie om te ontkoppelen, even ZONDER smartphone dus

Met zo veel smartphone-verslaafde Vlamingen is het meer dan ooit belangrijk om manieren te vinden om te ontkoppelen en écht aanwezig te zijn.


Vergeet even de digitale sleur en laat je inspireren door de schat aan activiteiten die Vlaanderen te bieden heeft, ver weg van elk scherm. Eenvoudigweg.be is jouw uitvalsbasis voor tips en ideeën om de natuur in te trekken, nieuwe hobbies te ontdekken, of deel te nemen aan begeleide activiteiten die je zullen verrassen en verrijken.


Plan eens een weekend zonder smartphone en geef jezelf de kans om te herontdekken wat het betekent om volledig op te gaan in een ervaring, zonder de constante afleiding van notificaties en updates.


Van fietsroutes door prachtige landschappen tot packraft-avonturen op het water, er is altijd iets dat je kan doen om je weekend memorabel te maken.


Laten we de smartphones dus voor één weekend achter ons laten en ons onderdompelen in de echte wereld, met al haar avonturen en verrassingen. Bezoek Eenvoudigweg.be en laat je leiden door de vele mogelijkheden om je vrije tijd buiten de digitale wereld te verrijken. Jouw avontuur begint... NU!


Stappenplan voor een weekend zonder smartphone

  1. Kies een activiteit op Eenvoudigweg.be: Begin je avontuur door een activiteit te kiezen die je aanspreekt op Eenvoudigweg.be. Het aanbod varieert van natuurwandelingen tot culturele evenementen, waardoor je gemakkelijk iets vindt dat bij jou past.

  2. Betrek je gezin en vrienden: Maak je avontuur gezelliger door het te delen met je gezin of vrienden. Het samen plannen verhoogt de voorpret en maakt de ervaring rijker.

  3. Zet het op je kalender: Veranker je plannen door ze op je kalender te zetten. Dit helpt om je commitment vast te leggen en zorgt ervoor dat je het niet over het hoofd ziet.

  4. Richt een WhatsApp-groepje op: Laat het niet bij één wekend. Creëer een groep met vrienden die ook interesse hebben in offline activiteiten. Dit werkt motiverend en vergemakkelijkt het organiseren van toekomstige avonturen.


Samen met vrienden en familie in de buitenlucht

Klaar om mooie herinneringen te maken in de échte wereld? Doe dan mee aan deze challenge. Succes!


Veelgestelde vragen

1. Waar vind ik specifieke voorbeelden van activiteiten op Eenvoudigweg.be?

Op Eenvoudigweg.be vind je een breed scala aan activiteiten om je smartphonevrije weekend fijn in te vullen.


Deze pagina's bieden een verscheidenheid aan opties, van wandelingen in de natuur of leuke spelletjes zoals disc golf tot en met prachtige water-avonturen in packrafts. Zo vind je gemakkelijk iets wat bij jou past, en blijft er meer tijd over om leuke herinneringen te maken.


2. Hoe kan ik mijn vrienden en familie motiveren om mee te doen aan een weekend zonder schermen?

Begin met het delen van je enthousiasme en de voordelen die een weekend zonder smartpone biedt: verbeterde mentale rust, meer kwalitatieve tijd met elkaar, en de kans om nieuwe ervaringen op te doen.


Kies een laagdrempelige maar 'spannende' activiteit die je gezinsleden of vrienden toch uitdaagt. De zoveelste wandeling kan voor sommigen misschien wat saai overkomen, een oriëntatiewandeling kan wellicht meer uitdaging bieden.


Door de focus te leggen op het plezier en de nieuwe herinneringen die jullie samen kunnen creëren, kun je anderen inspireren om de uitdaging aan te gaan.


3. Wat als het weer niet meezit voor buitenactiviteiten?

Laat ond eerlijk zijn: in België is het zelden écht slecht weer. Vaak kan aangepaste kledij zoals een regenjas of regenbroek al een groot verschil maken. Trek er dus gerust op uit, zelfs als de weersvoorspellingen niet ideaal lijken. Vaak valt het reuze mee, en de natuur kan verrassend mooi zijn onder een regenwolk.


Mocht het écht de hele dag onophoudelijk slecht weer zijn (genre: onophoudelijk regen, extreme wind en stormweer), dan zijn er binnen nog genoeg leuke dingen te doen zonder naar een scherm te grijpen. Je kunt bijvoorbeeld gaan boulderen in een indoor klimhal, een gezelschapsspelletjesavond organiseren, of je creatieve kant verkennen door te knutselen, tekenen of schilderen.


Niet vergeten: als de geplande activiteit echt niet door kan gaan vanwege het weer, laat het leuke initiatief dan niet verloren gaan. Kies direct een nieuwe datum en probeer het gewoon later opnieuw. Zo houd je de motivatie hoog en zorg je ervoor dat je toch van je schermvrije tijd kunt genieten, ongeacht het weer.


Comments


bottom of page