top of page

Wandelen met kinderen: tips en tricks

wandelen met kinderen

Wandelen is een geweldige manier om tijd door te brengen met je kinderen en hen tegelijkertijd gezond en actief te houden. Maar hoe krijg je ze zover om hun schermen neer te leggen en de natuur in te gaan? Hier zijn enkele praktische tips om kinderen enthousiast te maken voor wandelen.


1. Maak er een avontuur van

Kinderen houden van avontuur en ontdekken. Maak van de wandeling een spannende ontdekkingsreis. Laat je eigen fantastie de vrije loop en vertel verhalen over de natuur, laat ze schatzoeken of organiseer een speurtocht. Geef hen een verrekijker of een vergrootglas om kleine dieren en planten te observeren.


2. Ga voor kindvriendelijke routes

Kies wandelroutes die geschikt zijn voor kinderen. Korte, relatief gemakkelijke paden met interessante bezienswaardigheden zoals beekjes, bruggetjes, en speeltuinen maken de ervaring leuker en minder vermoeiend. Neem daarbij ook echt de tijd om van al die bijzondere dingen stil te staan en te genieten. Het is helemaal ok als je 2u doet over een wandeling van 2km. Beleving staat centraal, niet afstand.


Op Eenvoudigweg tal van inspiratie te vinden voor leuke buitenactiviteiten. Bijvoorbeeld de Kabouterberg in Kasterlee, het Multimove pad in Brasschaat, de Oriëntatiezoektocht in Koksijde en het Totterpad in Meerhout. Door te filteren op de kindvriendelijke activiteiten heb je meteen een handige inspiratielijst.


3. Betrek je kinderen bij de voorbereidingen

Lees vooraf natuurverhaaltjes voor en laat je kinderen helpen bij het plannen van de wandeling. Betrek ze bij het kiezen van de route, het inpakken van snacks, en het samenstellen van een rugzak met essentiële spullen zoals water, een eerste hulp kit en een zonnehoed.


4. Maak het educatief

Wandelen biedt een geweldige kans voor educatie. Leer je kinderen over verschillende planten, bomen en dieren die jullie tegenkomen. Neem een natuurboek mee of gebruik een app om meer te weten te komen over wat jullie zien.


5. Houd het levendig met spelletjes

Introduceer spelletjes tijdens de wandeling om het interessant te houden. Denk aan 'ik zie ik zie wat jij niet ziet' met natuurelementen, of een wedstrijd wie het eerst een bepaalde kleur bloem kan vinden. Weet dat kinderen niet zozeer voor de 'lange rustige' activiteiten zijn. Met sprintjes van boom tot boom hou je ze langer geïnteresseerd dan een marathon naar die speeltuin op het eind.


Op Eenvoudigweg kan je leuke activiteiten filteren op het type 'spel', zo kan je onder meer genieten van Disc Golf in Edegem, Minigolf in Lier en Snooker golf in Kasterlee.


6. Neem vriendjes mee

Kinderen zijn vaak enthousiaster als ze met vriendjes kunnen spelen. Nodig hun vrienden en hun ouders uit voor de wandeling. Dit maakt het niet alleen leuker voor de kinderen, maar ook voor jou.


7. Beloon hun inzet

Een kleine beloning aan het einde van de wandeling kan een grote motivatie zijn. Dit kan een ijsje zijn, een picknick, of een bezoek aan de speeltuin. Zorg ervoor dat de beloning iets is waar ze echt naar uitkijken. Ook is de timing van de beloning belangrijk, wanneer deze te laat komt verliest de beloning zijn effect.


8. Wees een goed voorbeeld

Kinderen imiteren vaak het gedrag van hun ouders. Als je zelf tegen de wandeling met je kind opkijkt, zal dat een voorspelling zijn die vanzelf uitkomt. Kijk oprecht uit naar de wandeling en laat zien dat je zelf plezier hebt in wandelen en buiten zijn. Als zij zien dat jij geniet, zullen ze eerder geneigd zijn om mee te doen.


9. Zorg voor comfortabele kleding

Akkoord, kinderen groeien snel en technische kledij kan duur zijn. Net zoals jij heeft je kind het toch ook comfortabel. Zorg er dus voor dat je kinderen comfortabele kleding en schoenen dragen die geschikt zijn voor wandelen. Kleed ze in lagen zodat ze gemakkelijk iets kunnen uittrekken of aantrekken als het weer verandert.


10. Houd het wandelen met kinderen flexibel en plezierig

Forceer je kinderen niet om te wandelen als ze echt niet willen. Houd het leuk en ontspannen. Het doel is om hen te laten genieten van de tijd buiten, niet om ze te dwingen.


Veelgestelde Vragen

Wat als mijn kind echt niet wil wandelen?

Probeer het in kleine stappen. Begin met korte wandelingen en bouw het langzaam op. Maak het leuk en geef niet op.


Hoe lang moet een wandeling duren voor kinderen?

Dit hangt af van de leeftijd en het uithoudingsvermogen van je kind. Begin met 20-30 minuten en verleng de tijd geleidelijk.


Wat moet ik meenemen voor een wandeling met kinderen?

Essentiële items zijn water, snacks, een kleine EHBO-kit, zonnebrandcrème, een hoed, en comfortabele kleding en schoenen.


Zijn er specifieke wandelroutes die beter zijn voor kinderen?

Ja, zoek naar routes die kort, vlak en interessant zijn. Routes met natuurpaden, speeltuinen of educatieve elementen zijn vaak een goede keuze.


Comments


bottom of page