top of page

Haal meer uit je weekend door buiten te komen

In een tijd waarin we steeds meer afhankelijk zijn van technologie, is het belangrijk om af en toe los te komen van onze schermen. De constante stroom van meldingen, e-mails en sociale media kan overweldigend zijn en ons gevoel van welzijn negatief beïnvloeden.


Door bewust tijd door te brengen in de natuur, kun je de technostress verminderen en je geest verfrissen. De natuur biedt een welverdiende ontsnapping aan het digitale lawaai. Het gefluit van vrolijke vogels, het geruis van de wind door de bomen, en de rustige stilte van een afgelegen pad bieden een verademing van de hectiek van het dagelijkse leven.


Verschillende studies toonden reeds aan dat tijd doorbrengen in de natuur stress vermindert, je stemming verbetert en je energiepeil verhoogt. Bovendien bevordert tijd in de natuur creativiteit en probleemoplossend denken, wat bijdraagt aan een verhoogde productiviteit en een betere balans tussen werk en privéleven.


Dus waarom zou je dit weekend niet buiten doorbrengen en de vele voordelen van de natuur ervaren?


Inspiratie voor buitenactiviteiten in Vlaanderen


Eenvoudigweg is jouw inspiratiebron om erop uit te trekken. Op Eenvoudigweg.be vind je een schat aan informatie over leuke activiteiten en mooie natuurgebieden in jouw buurt. We zetten de leukste buiten-activiteiten even op een rijtje.


1. Wandelen in de natuur

Wandelen tussen de bomen in Scherpenheuvel-Zichem

Wandelen is een laagdrempelige manier om van de natuur te genieten. Het is niet alleen rustgevend, maar ook verbindend. Je kunt het alleen doen, maar ook samen met vrienden of familie. Maak een mooie boswandeling en luister naar het vrolijke gefluit van vogels, het ruisende gras en de heerlijke stilte die je volledig tot rust brengt.2. Fietsen door prachtige landschappen

Fietsen door de bomen

Fietsen biedt de perfecte combinatie van beweging en het verkennen van nieuwe plekken. Je ziet veel en hebt onderweg de kans om leuke terrasjes of ijssalons tegen te komen. Er zijn talloze fietsroutes te vinden die je door adembenemende landschappen en pittoreske dorpjes leiden. Voel de wind door je haar terwijl je geniet van de groene velden en kleurrijke bloemen.


3. Kajakken: Avontuur op het water

Kayakken op de kleine nete, vanaf de watermolen Retie

Je hoeft niet naar de Ardennen om te kajakken; ook in Vlaanderen zijn er genoeg mogelijkheden om het water op te gaan. Kajakken brengt je midden in de natuur en biedt een heerlijk rustgevende ervaring. Het zachte kabbelen van het water en de omringende natuur zorgen voor een ultiem gevoel van ontspanning. Peddel door rustige rivieren en bewonder de schoonheid van overhangende bomen en langsdrijvende eenden.


4. Kamperen: Een nacht onder de sterren

Kamperen in het Meerdaalwoud

Voor de meer avontuurlijke types is kamperen een uitstekende manier om van de natuur te genieten. Je hoeft niet per se naar een camping; in Vlaanderen kun je ook terecht op gezellige parkeerplaatsen beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Deze plekken bieden basisvoorzieningen en zijn ideaal voor een nachtje onder de sterren met slechts 3 tot 5 tenten. Het is een prachtige ervaring die je dichter bij de natuur brengt. Ontwaak met het gezang van vogels en de geur van fris ochtenddauw.


5. Disc Golfen: gezellig verbindend

Disc Golf Borsbeek, Fort Borsbeek

Disc golf is een originele en leuke sport die steeds populairder wordt in België. Het is vergelijkbaar met traditioneel golfen, maar in plaats van een bal en een club gebruik je een frisbee. Deze activiteit, afkomstig uit Scandinavië, is een leuke manier om samen buiten actief te zijn en iets nieuws te proberen. Speel tussen de bomen en over grasvelden terwijl je geniet van de frisse buitenlucht.


6. Minigolf: Gezellig voor het hele gezin

Minigolf Lier

Minigolf is een gezellige activiteit voor het hele gezin. Het is een leuke manier om buiten tijd door te brengen en kan gemakkelijk gecombineerd worden met een wandeling in een nabijgelegen park of natuurgebied. Lach en speel samen terwijl je de bal in uitdagende hindernissen slaat, omringd door de geluiden van de natuur.


Waarom Buiten Zijn Zo Belangrijk Is

Volgens het Imec Digimeter 2023 Rapport beschouwt 25% van de Vlamingen zichzelf als smartphone-verslaafd.


Door meer tijd buiten door te brengen en minder op je smartphone te kijken, kun je je gelukkiger voelen en meer energie hebben. Regelmatige blootstelling aan natuur en fysieke activiteit buiten kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van het algehele welzijn. De frisse lucht en natuurlijke omgeving helpen niet alleen om stress te verminderen, maar stimuleren ook een betere concentratie en mentale helderheid. Bovendien bevordert het buiten zijn je fysieke gezondheid door je hartslag te verlagen, je bloeddruk te verbeteren en je immuunsysteem te versterken.


Kortom, tijd doorbrengen in de natuur is een eenvoudige maar krachtige manier om je gezondheid en welzijn te verbeteren. En laat ons eerlijk zijn, dat scrollen door je apps begint na verloop van tijd te vervelen, niet?


Eenvoudigweg: Jouw outdoor databank

Eenvoudigweg.be is jouw go-to website voor outdoor inspiratie en informatie. Hier vind je een uitgebreide databank met kant-en-klare informatie over allerlei buitenactiviteiten, van wandelingen en fietstochten tot avontuurlijke sporten.


De missie van Eenvoudigweg is om Vlamingen te motiveren om hun zetel uit te komen en de schoonheid van de natuur te ontdekken. Met de hulp van outdoor-partners biedt Eenvoudigweg een schat aan ideeën om je weekend avontuurlijk en actief door te brengen.


Veelgestelde Vragen

Wat zijn de voordelen van tijd doorbrengen in de natuur?

Tijd doorbrengen in de natuur heeft bewezen voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het kan stress verminderen, je stemming verbeteren en je energiepeil verhogen. Blootstelling aan natuurlijke omgevingen helpt je om te ontspannen en te herstellen van de dagelijkse stress.


Hoe kan ik mijn smartphonegebruik verminderen tijdens een weekend in de natuur?

Hier zijn enkele tips om je smartphonegebruik te beperken:

  • Zet je meldingen uit of gebruik de niet-storen functie.

  • Laat je smartphone thuis of in de auto wanneer je activiteiten onderneemt.

  • Stel specifieke tijden in waarop je je smartphone mag gebruiken, bijvoorbeeld alleen 's ochtends en 's avonds.

  • Gebruik een analoog alternatief, zoals een papieren kaart in plaats van een navigatie-app.


Zijn er buitenactiviteiten die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen?

Absoluut! Activiteiten zoals wandelen, fietsen, minigolf en disc golf zijn perfect voor gezinnen. Deze activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ook toegankelijk voor kinderen van verschillende leeftijden. Ook kamperen kan een geweldige manier zijn om quality time door te brengen met je gezin in de natuur.

Comments


bottom of page