top of page

Herken Jij de Alarmsignalen? 6 Tekenen dat je Lichaam Schreeuwt om Beweging

Je kent de klassieker wel, om gezond te zijn moet je minimaal 10.000 stappen zetten per dag. Als je uitrekent dat een stap gemiddeld 1 meter lang is komt dat neer op 10km. Is dat wel juist? En beweeg je zelf dan wel genoeg? We zetten de feiten op een rijtje, en geven je de 6 belangrijkste signalen mee waarop jouw lichaam zegt dat het meer beweging nodig heeft.


Lees je dit artikel omdat je stiekem al weet dat je te weinig beweegt? Dan hebben we goed nieuws voor je: op deze website vind je namelijk de leukste activiteiten om erop uit te trekken voor je volgende actieve dag in de natuur.
Minimaal 7.500 stappen per dag

Beweging is essentieel voor het welzijn van ons lichaam en onze geest. Er werd ooit gezegd dat je minimaal 10.000 stappen moet zetten per dag. Recente studies, waaronder die van Harvard Medical School, zijn iets milder. 10.000 stappen is zeker niet slecht, maar met 4.400 stappen per dag neemt je risico op vroegtijdig overlijden al af met 41%, en vanaf 7.500 stappen vlakken de voordelen een beetje af. De wetenschappers besluiten daaruit dat het nemen van minstens 7.500 stappen per dag cruciaal is voor een goede gezondheid.


De gemiddelde kantoordag: 2.000 stappen

Helaas toont het onderzoek ook aan dat veel mensen, vooral degenen met een zittende kantoorbaan, moeite hebben om zelfs maar in de buurt te komen van dit aantal. Quote: "Sedentary woman averaged 2.700 steps a day". Droeg je weleens een stappenteller op het werk? Dan heb je vast ook gewerkt dat een gemiddelde kantoordag levert vaak niet meer dan 2000 stappen oplevert, een cijfer dat ver onder de aanbevolen hoeveelheid ligt.


Zo vraagt je lichaam om meer beweging

Het goede nieuws: je hoeft helemaal geen stappen te tellen om te weten of je genoeg beweegt! Luister gewoon naar je lichaam. Herken jij onderstaande alarmsignalen waarmee je lichaam schreeuwt om beweging? Dan is het tijd om te bewegen.


  1. Vermoeidheid: Als je merkt dat je vaak moe bent, zelfs na voldoende slaap, kan dit een teken zijn dat je lichaam meer beweging nodig heeft.

  2. Stijfheid: Als je gewrichten en spieren stijf aanvoelen na langdurig zitten of inactiviteit, is het tijd om in beweging te komen.

  3. Verhoogde stress: Als je merkt dat je stressniveaus toenemen en je moeite hebt om te ontspannen, kan het zijn dat je lichaam en geest behoefte hebben aan de ontspanning die de natuur kan bieden.

  4. Minder concentratie: Als je merkt dat je moeite hebt om je te concentreren of om je gedachten vast te houden, kan dit een teken zijn van een gebrek aan fysieke activiteit.

  5. Verminderde flexibiliteit: Als je merkt dat je flexibiliteit afneemt en je moeite hebt met dagelijkse activiteiten die eerder geen probleem waren, kan dit een signaal zijn dat je meer moet bewegen.

  6. Gewichtstoename: Als je merkt dat je gewicht langzaam toeneemt, kan het goed zijn om meer activiteit in je routine op te nemen.


Tips om meer te bewegen

Overtuigd om meer te bewegen? Dan ben je aan het goede adres. Met Eenvoudigweg verzamelen we de leukste activiteiten om erop uit te trekken. Laagdrempelige uitstapjes zoals wandelen en fietsen, iets avontuurlijker dingen zoals kajakken en packraften, of ronduit crazy dingen zoals een uitstapje naar een struisvogelboerderij of een wandeling met een alpaca. Voor ieder wat wils, in alle Vlaamse regio's en voor jong en oud.

コメント


bottom of page