top of page

Tussen de IJse en de Dijle

Tussen de IJse en de Dijle ligt natuurgebied De Doode Bemde, een klein deeltje van het wandelnetwerk Zuid-Dijleland met meer dan 300 km wandelplezier.


In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de Doode Bemde geen doods natuurgebied. 'Doode beemden' betekent zoveel als onbruikbare graslanden. Het gebied mag dan voor de landbouw te vochtig en van weinig nut geweest zijn, landschappelijk en qua natuurwaarden is het rijk en uniek gebleven. 


Water speelde altijd al een belangrijke rol in de Doode Bemde, want overstromingen horen bij de natuurlijke processen van rivieren zoals de Dijle. Sinds 1989 zorgt de overheid ervoor dat de Dijle vrij kan meanderen. Zo blijven de voeten van de Leuvenaars droog bij hevige regenval.


In het begin van de wandeling ga je langs de oever van de IJse waar je QR-codes vindt met uitleg over het verleden en het belang van dit stroompje. Ook via gewone bordjes is dit best een leerrijke wandeling. Nadien vervolg je je pad langs de oever van de Dijle door De Doode Bemde...


Absoluut een aanrader!


Voor een wandeling van iets meer dan 10km vertrek je aan de Sint-Rochuskapel (knooppunt 213), waar je de wagen kan parkeren. Daarna volg je knooppunten 214-215-216-219-223-222-221-104-103-102-211-210-213. Op de website van Natuurpunt vind je ook kortere lussen.


Opgelet: de route zoals hierboven aangegeven kan soms afwijken als gevolg van veranderingen in de wandelknooppunten. Download de gratis wandelknooppunten app om en-route bij te sturen wanneer nodig.

average rating is null out of 5, based on 0 votes, Reviews

Je dient ingelogd te zijn om deze activiteit op je bucketlist te bewaren

Praktische info

Adres:

Sint-Rochuskapel Kapelweg, Neerijse

Prijs:

Gratis

Tijdsduur:

3u, 2u

Materiaal:

Geen

Parking:

Aan de kapel zijn enkele plaatsen voor fiets en auto

Website:

Ingestuurd door:

Robby Brouwers

Wat vond je van deze activiteit?
Niet leukBest okLeukErg leukGeweldig

Opmerkingen?

Laat het weten aan Eenvoudigweg

Verzenden

Dank voor je bericht!

Je dient ingelogd te zijn om een opmerking in te sturen

(dit is helaas noodzakelijk om spam te vermijden in de mailbox van Eenvoudigweg)

bottom of page