top of page

SCHLADMINGER TAUERN

Bekijk de kaarten hier

Download GPX-bestand:

Download GPX

OVERNACHTINGEN

Dag 1: Aparthotel Tritscher

Dag 2: Ignaz Mattishütte

Dag 3: Keinprecht Hütte

Dag 4: Golling Hütte

Dag 5: Aparthotel Tritscher

Dag 6: Home sweet home

VOOR JE VERTREKT

 • Reserveer je overnachtingsplaatsen op voorhand

 • Check zeker even de Tips 'N Tricks voor trekking

 • Download het E-book Trekkingmateriaal (incl. paklijst)

 • Zet de juiste GPX-bestanden op je navigatiesysteem

 • Koop volgende kaart: Alpenvereinskarte 45/2, Niedere Tauern II (1:50 000)

 • Neem voldoende cash mee in de berghutten, reken op €100 per persoon per hut*

 • Het vignet om met de auto in Oostenrijk te rijden kost €18. Te koop in tankstations aan de autostrade

 • Voorzie een lunchpakket voor tijdens je eerste wandeldag

 • Suggesties, vragen, opmerkingen, of ben je gewoon dolenthousiast: info@eenvoudigweg.be


* Stevige drinkers voorzien voor alle zekerheid best wat extra

Dag 1, heenrit

DE CIJFERS*

Geschatte reistijd: 9u30

Afstand: 1000km

* Vanuit Antwerpen

PRAKTISCH

 • Overnachting: Aparthotel Trittscher​, Rohrmoosstrasse 134, 8971 Schladming, Oostenrijk

 • Er is een gratis parking aan het hotel

 • Bij aankomst: vraag de hoteluitbater of je morgen een Sommercarte kan krijgen, hiermee kan je gratis op de berglift

 • Diner: Hotel Erlebniswelt, als je binnenkomt links de houten trap af naar de kelder. You'll see.

Dag 2

DE CIJFERS

Wandeltijd: 5u à 6u30

Afstand: 11,3km

Stijgen: 660 meter

Dalen: 510 meter

Hoogste punt: 2240 meter

NAAR HET STARTPUNT

Laatste kans om te controleren of je genoeg cash bij hebt, reken op €100 per persoon per hut, dus €300 in dit geval. Stevige drinkers voorzien voor alle zekerheid best wat extra.

Wandel naar de 'Hochwurzen Cable Car', Rohrmoosstrasse 215, 8971 Schladming. Gebruik je sommercard om gratis een enkele rit naar boven te nemen. Voor je het weet sta je op de top en kan je beginnen wandelen.

DE WANDELING:
Hochwurzen - Ignaz Mattishütte

De kabellift zet je af op Hochwurzen (1849m). Vanaf dan volg je bijna heel de dag de bergkam, pal naar het Zuiden. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten, fingers crossed voor mooi weer!

De eerste 5 kilometer volg je de bordjes langs Rossfelt (1919m) en Guschern (2009m) tot boven de boomgrens. Daarna wandel je langs de topjes Schneider (2009m) en Hochfeld (1986m), waarbij gestaag je blijft stijgen tot kilometer 7,5. Intussen wordt de omgeving ook langzaam rotsiger. Hier en daar vind je zelfs een staalkabel waar je extra houvast kan vinden indien nodig. Na 9 kilometer kan je aan de afdaling beginnen langs de Klammsee en de Brettersee tot aan de Ignaz Mattishütte (1986m). Tijd voor een biertje?

In de Ignaz Mattishütte hoef je geen lunch voor morgen te bestellen, je kan morgen namelijk lunchen in een hut die je onderweg tegenkomt.

Dag 3

DE CIJFERS

Wandeltijd: 4u00 à 5u30

Afstand: 9,34km

Stijgen: 470 meter

Dalen: 570 meter

Hoogste punt: 2050 meter

DE WANDELING:
Ignaz Mattishütte - Keinprechthütte

Vandaag wandel je langs de Giglach-meren over een uitzichtrijk bergpad. De eerste kilometer gaat bergaf, de volgende 2 kilometer bergop. Daarna start je aan een iets langere afdaling tot aan het Duisitzkar-meer. Je bent nu halfweg deze dagetappe, ideaal om even te lunchen in de Duisitzkarseehütte of de Fahrlechhütte. Beide hutten liggen pal aan het bergmeer.


Na de lunch neem je het bospad naar de Neu-Alm (1618m), en vervolgens naar de Keinprechthütte.


Eens je bent toegekomen in de Keinprechthütte informeer je best even naar de condities van de höhenweg naar Gollingscharte. Met deze informatie kan je de beste route voor morgen bepalen. Als de höhenweg er goed bij ligt is deze zeer aan te raden, vraag dan gelijk een lunchpakket voor morgen. Ligt er sneeuw op deze passage, dan neem je best de lagere route langs de Landawirseehütte. Het uitzicht is iets minder, maar je hebt dan tenminste geen lunchpakket nodig.

Dag 4

DE CIJFERS

Wandeltijd: 4u30 à 6u30

Afstand: 9,36km

Stijgen: 650 meter*

Dalen: 880 meter*

Hoogste punt: 2310 meter

* Dit zijn de hoogtemeters als je de höhenweg neemt. Met de route langs de Landawirseehütte daal én stijg je 270 meter extra (dus 540 meter in totaal)

DE WANDELING:
Keinprechthütte - Golling-Hütte

Voor je vandaag vertrekt: vergeet niet om in de Keinprechthütte te informeren naar de condities van de höhenweg naar Gollingscharte (2326m). Als er geen sneeuw ligt is deze weg zeer aan te raden (neem een lunchpakket mee vanuit de Keinprechthütte), in het andere geval volg je de lager gelegen route langs de Landawirseehütte.


Vanuit de Keinprecht Hütte wandel je in 2u over Trockenbrotscharte richting de Landawirseehütte. Van zodra je pijltjes ziet naar Gollingscharte volg je deze. Met de informatie die je in de Keinprechthütte hebt verzameld kan je kiezen tussen de Höhenweg (aangeduid op de kaart hierboven) of de lager gelegen weg langs de Landawirseehütte.


De höhenweg bevat een rotsachtig stuk dat gezekerd is met staalkabels. Een klimgordel is niet nodig, maar het is nu niet meteen aan te raden voor mensen met hoogtevrees. De route langs de Landawirseehütte (tijd voor lunch!) is minder 'technisch' maar je zal er wel 270 meter extra voor moeten stijgen én dalen (dus 540 meter in totaal).


Eens aangekomen op de Gollingscharte (2326m) kan je - als je dat wil - een extra'tje doen naar de top Hochgolling (2862m). Deze route is goed gezekerd en gemarkeerd, maar zeker niet voor watjes. Reken op 2u extra (retour). In de Gollinghütte worden de snelste lopers naar deze top vermeld, maar hoop vooral niet op een plaatsje in de top-10 ;-)


Na Gollingscharte en eventuele omweg naar Hochgolling volgt een steil pad bergafwaarts waarmee je na 1u wandelen aankomt bij de Golling-Hütte. Bestel daar alvast een lunchpakket voor morgen.

Dag 5

DE CIJFERS

Wandeltijd: 7u30 à 9u

Afstand: 14,7km

Stijgen: 910 meter

Dalen: 1450 meter

Hoogste punt: 2550 meter

DE WANDELING:
Golling-Hütte - Riesachfälle

De laatste wandeldag, maar wel de langste, al kan je deze dag ook drastisch inkorten als je dat wil (zie onderaan deze pagina).


[Belangrijk] Vertrek vandaag zeker op tijd zodat je met de bus terug kan naar Rohrmoos. De laatste bus vertrekt om 17u15*. Meer info en rijtijden vind je hier, dubbel-check deze zeker voor je vertrekt: hiking bus in Schladming.


Volg vanuit de Gollinhütte de route over de Greifenberg (2618m, met fantastisch panorama), en ga verder tot aan de Preintalerhütte. Geniet eventueel van een heerlijk bord Kaiserschmarrn, het Oostenrijkse equivalent van een pannekoek. Vanaf nu is het nog zo'n 2u wandelen tot het eindpunt.


Vervolg je weg langs het bergriviertje en de Riesach-watervallen (Riesagfälle), voorbij de Kaltenbachalm en de Riesachsee, langs Gföller Alm (we zijn er bijna), tot je uiteindelijk het Gasthof zum Riesachfäll bereikt. Daar kan je op de parking de wanderbus 974 nemen naar Rohrmoos-zentrum.


Bustickets koop je op de bus zelf, reken zo'n €12 per persoon. De bus rijdt om 14u25, 15u35 en 17u15*. De rit duurt 30 minuten.


Heb je geen zin in een laatste lange dag? Volg dan vanuit de Gollinghütte de pijltjes naar Weiße Wand, dan ben je op 1,5u bij de bus die je terug naar Rohrmoos brengt.


Je overnacht waar je vertrokken bent: Aparthotel Trittscher, Rohrmoosstrasse 134, 8971 Schladming, Oostenrijk.


* Laatste update op Eenvoudigweg.be: juni 2021


Dag 6, terug naar huis

Nog geen zin om naar huis te gaan? Maak dan een omweg via Salzburg waar je kan genieten van 1001 kerken en kan gaan eten in Augustiner Bräu, een echte Biergarten (ook leuk als je geen bierdrinker bent): Lindhofstraße 7, 5020 Salzburg. Neem gerust je lederhosen mee, niemand zal je er scheef om bekijken, integendeel. 


Wil je als overnachting eens wat anders dan een hotel, appartement of hut? Dan is Gästehaus Priesterseminar Salzburg met stip aan te bevelen.

YOU DID IT!

Wijs ook je vrienden de weg, help hen om af en toe een actieve rustpauze in te lassen in het snelle leven: tag Eenvoudigweg in je sociale media.

 

Instagram en Facebook: @eenvoudigweg, #eenvoudigweg

Bergen in Oostenrijk, Schladming

Eenvoudigweg

VOOR AVONTUURLIJKE STAPPERS EN TRAPPERS

bottom of page