top of page

ROTHAARSTEIG

Bekijk de kaarten hier

Download GPX-bestand:

Download GPX

OVERNACHTINGEN

Je overnacht de hele vakantie in Hotel Forsthaus, een op-en-top Duits hotel mét sauna. Dit hotel voorziet - voor wie dat wil - in half pension. Verder ligt het ook dicht bij het trein- en busstation, handig om naar het startpunt van de wandelingen te gaan.

VOOR JE VERTREKT

  • Ga op deze website na of de Rothaarsteig toegankelijk is. Soms worden immers stukken afgesloten voor bijvoorbeeld bosbouw. Kijk uit naar meldingen op het traject Willingen - Winterberg - Schanze.

  • Reserveer je overnachtingsplaats op voorhand

  • Check zeker even de Tips 'N Tricks voor trekking

  • Download het E-book Trekkingmateriaal (incl. paklijst)

  • Zet de juiste GPX-bestanden op je navigatiesysteem

  • Suggesties, vragen, opmerkingen, of ben je gewoon dolenthousiast: info@eenvoudigweg.be

Dag 1, heenrit

DE CIJFERS*

Geschatte reistijd: 4u

Afstand: 350km


* Vanuit Antwerpen

PRAKTISCH

  • Overnachting: Hotel Forsthaus Winterberg - Orkestraße 14, 59955 Winterberg

  • Er is een gratis parking aan het hotel

  • Je kan gratis gebruik maken van de sauna, neem dus een zwembroek mee (maar 'puur natuur' kan ook)

  • Als je nog wat tijd over hebt kan je nog gaan bowlen, minigolfen, een escape room spelen, van een zipline zoeven, en nog veel meer. Meer info op de website van Winterberg.

Dag 2

DE CIJFERS

Wandeltijd: 5u30 a 7u

Afstand: 22,7km

Stijgen: 550 meter

Dalen: 480 meter

Hoogste punt: 850 meter

NAAR HET STARTPUNT

Vraag aan het onthaal van het hotel een ticketje voor het openbaar vervoer. Dit is gratis en kan je gedurende je hele verblijft gebruiken. Maak van de gelegenheid gebruik om gelijk ook de rijtijden van bus R48 richting Düdinghausen op te zoeken (of doe dat zelf op de website van RLG).


Wandel naar het treinstation van Winterberg, zo'n 300 meter van het hotel, en neem daar bus R48 richting Düdinghausen. Opgelet, na zo'n 25min stopt de bus in Düdinghausen (Kirche). Daar moet je even uitstappen en op exact dezelfde plaats overstappen op de R46 richting Willingen. Na nog eens 17min stap je uit aan halte Willingen (Bahnhof).


Ga in Willingen eventueel nog even langs de bakker voor lunch. Doe je dit niet, kan je enkel nog eten vinden in de Hochheide Hütte (na 5,8km wandelen; gesloten op woensdag).

DE WANDELING: Willingen - Winterberg

De bus zet je af in Willingen, waar je al snel het logo van de Rothaarsteig zal vinden: een gele 'R' op zijn kant (een horizontale streep met een golfje erboven). Het gele logo markeert een zijweg van de Rothaarsteig, deze brengen de wandelaars tot in de dorpskernen. Volg dit gele logo tot je het rode Rothaarsteig-logo ziet, dit is de hoofdroute. Bij twijfel gebruik je gewoon het GPX bestand van Eenvoudigweg.


Je warmt op met een behoorlijke klim van 210 meter over een afstand van 2,5km. Hierna bereik je de top van de Langenberg (843 meter), het hoogste punt van Nordrhein-Westfalen. Iets verder - na 5,8km wandelen - kom je langs de Hochheide Hütte en haar schapenweide. Hier kan je eventueel een pauze inlassen. Na 6,4km kan je op de Clemensberg (836 meter) genieten van een prachtig panorama met zicht op de steengroeve. Daarna kan je jezelf helemaal verliezen in de donkere bossen van het Rothaargebergte, met occasioneel een bronnetje en - hopelijk - hier en daar wat wild zoals reeën, vossen of misschien zelfs edelherten of everzwijnen.


Langs de route staan er meer dan genoeg bankjes waar je even kan rusten of lunchen. Bij regenweer kan je eventueel schuilen in een overdekte jagerspost (idealiter ééntje op hoogte uiteraard, misschien trippelt er wel wat wild voorbij).

Dag 3

DE CIJFERS

Wandeltijd: 5u30 a 7u

Afstand: 23,3km

Stijgen: 580 meter

Dalen: 370 meter

Hoogste punt: 840 meter

NAAR HET STARTPUNT

Opgelet: check op voorhand of de Hohelyer Hütte open is (zie website). Als de hut gesloten is koop je best op voorhand lunch in Winterberg, of neem je lunch mee uit het hotel (gewoon een zakje vragen aan de uitbaters).


Vandaag heb je bus S40 nodig richting Grafschaft. Rijdtijden opnieuw beschikbaar via de website van RLG. De S40 vertrekt opnieuw aan het station. Deze keer hoef je echter niet over te stappen, je rijdt gewoon tot Oberkirchen (Kirche). Daar start de route over het bruggetje naast de kerk.


Tip: neem bij helder weer een muntstuk mee van 1 euro, dan kan je op het einde van de wandeling genieten van een ongelofelijk panorama bovenop de skischans van Winterberg.

DE WANDELING: Oberkirchen - Winterberg

Verwacht je aan een aangenaam gevarieerde route. Je start net als gisteren in een dicht bos. De wolven hier laten zich zelden zien, maar misschien zie je wel een pootafdruk? 


Na 10,2km wandel je langs de Hoheleyer Hütte, waar je eventueel kan stoppen voor lunch. Heb je zelf lunch bij, dan kan je stoppen bij één van de bankjes onderweg of aan het overdekte bankje in de grasweide vlak voor Langewiesen (na ongeveer 12km wandelen). 


Het einde van de etappe gaat dwars door het skigebied van Winterberg, inclusief biatlon-schietbaan en torenhoge skischans!

Dag 4

DE CIJFERS

Wandeltijd: 3u30 a 4u30

Afstand: 12,7km

Stijgen: 290 meter

Dalen: 290 meter

Hoogste punt: 680 meter

DE WANDELING: Rondewandeling Winterberg

Deze wandeling is eigenlijk een extra'tje omdat je niet al te ver naar huis moet rijden. In tegenstelling tot de voorbije twee dagen is deze wandeling geen deel van de Rothaarsteig. De wandeling is dus ook niet bewegwijzerd, je navigeert puur op basis van het gpx-bestand van Eenvoudigweg.


De wandeling start aan het hotel en gaat meteen de natuur in. Je geniet nog een laatste keer van de boswegen en kan in het laatste deel van de wandeling zelfs genieten van een uitzichtspunt hier en daar - als het weer het toelaat tenminste.


Je kan lunch meenemen voor onderweg, of in Winterberg ergens gaan eten voor je weer naar huis gaat. Tegen een meerprijs van €10 kunnen saunaliefhebbers ook nog een laatste keer genieten van de sauna in het hotel.

TERUG NAAR HUIS

Proficiat, je hebt behoorlijk wat kilometers afgelegd! Smaakt dit naar meer? Eenvoudigweg heeft nog heel wat andere wandelvakanties voor je beschikbaar, neem dus zeker een kijkje bij de gratis reisplannen. Misschien wordt het tijd om eens de bergen in te trekken?

YOU DID IT!

Wijs ook je vrienden de weg, help hen om af en toe een actieve rustpauze in te lassen in het snelle leven: tag Eenvoudigweg in je sociale media.

 

Instagram en Facebook: @eenvoudigweg, #eenvoudigweg

Bergen in Oostenrijk, Schladming

Eenvoudigweg

VOOR AVONTUURLIJKE STAPPERS EN TRAPPERS

bottom of page