top of page

DIEPENBEEK - HUY

Bekijk de kaarten hier

Download GPX-bestand:

Download GPX

OVERNACHTINGEN

Dag 1: B&B De Kersentuin

Dag 2: Hotel L'O de Vie

Dag 3: Hotel Aulnenhof

Dag 4: Centre Au Chardon

Dag 5: Home sweet home

VOOR JE VERTREKT

  • Reserveer je overnachtingsplaatsen op voorhand

  • Check zeker even de Tips 'N Tricks voor trekking

  • Download het E-book Trekkingmateriaal (incl. paklijst)

  • Zet de juiste GPX-bestanden op je navigatiesysteem

  • Koop op voorhand je ticket voor de trein naar Diepenbeek

  • Voorzie een lunchpakket voor tijdens je eerste wandeldag

  • Suggesties, vragen, opmerkingen, of ben je gewoon dolenthousiast: info@eenvoudigweg.be

Dag 1

DE CIJFERS

Wandeltijd: 6u

Afstand: 23,4km

Stijgen: 150 meter

Dalen: 90 meter

NAAR HET STARTPUNT

Je neemt de trein tot het station van Diepenbeek. Eens aangekomen ga je het perron af en wandel je naar de weg die het spoor kruist. Op deze weg loopt ook de GR564 (herkenbaar aan de rood-witte markering). Dit Grote Routepad (GR) volg je richting het centrum van Diepenbeek en zal je ook de volgende dagen de weg wijzen. Let wel, de GR564 is niet altijd even goed aangeduid. Houd de GPX-bestanden van Eenvoudigweg dus altijd kort bij de hand, idealiter op een horloge of ander navigatiesysteem.

DE WANDELING:
Diepenbeek - Borgloon

In het centrum van Diepenbeek kan je alvast je onderweg-gevoel een startboost geven met een take-away-koffie van 'Kaffee-cyclette'. De route komt hier gewoon langs, je kan het niet missen. Je neemt al snel een klein steegje naar een open weide, nu ben je pas echt op reis! Je wandelt vandaag door de natuurreservaten Nietelbroeken, Grote Beemd en Broekbeemd.


Na 6km kom je een bankje tegen waar je eventueel kan lunchen. Daarna ontdek je natuurreservaat Nietelbroeken. Na 11,5km kom je langs een fruitboer waar je - tijdens het seizoen - vers fruit uit de automaat kan halen. Heerlijk als tussendoortje, vooral omdat de route nadien door de boomgaarden van diezelfde boer gaat. Vervolgens wandel je door natuurreservaten Grote Beemd en Broekbeemd, om na zo'n 20km nog even getrakteerd te worden op het kunstwerk 'untitled #158' van Andreas Wilder. Geniet vanuit deze houten constructie nog even van het 360° uitzicht om daarna je weg te vervolgen tot in Borgloon.


In Borgloon overnacht in je in de bijzondere B&B de Kersentuin. Wat overnachtingen betreft is dit alvast het hoogtepunt van je vakantie. De (letterlijk) monumentale living en kamer geven je een instant prinselijk gevoel. En de gastvrijheid van uitbaters Ingrid en Paul is nauwelijks te evenaren.


Voor het diner zijn er verschillende mogelijkheden op wandelafstand in Borgloon. Wanneer de horeca gesloten is omwille van Covid, voorziet Ingrid (mét een diploma van de koksschool) in een heerlijk avondmaal dat je in je eigen woonkamer kan nuttigen.


Voor de échte stappers: vanuit de B&B is het 2km wandelen (enkel) tot aan het kunstwerk 'Reading between the lines', ook wel gekend onder de naam 'de doorkijkkerk'. Best wel fijn, vooral bij zonsondergang. Google maps wijst je de weg :-)

Dag 2

DE CIJFERS

Wandeltijd: 7u30

Afstand: 28,1km

Stijgen: 200 meter

Dalen: 240 meter

DE WANDELING:
Borgloon - Velm

De langste dag, maar ook de mooiste. Je gaat van de éne boomgaard naar de andere en tussen heel wat open velden. Af en toe wandel je ook over een holle weg, weet jij welke beestjes zich verschuilen in de berm?

Lunch kan je halen in de Spar Express om de hoek van B&B de Kersentuin in Borgloon (gesloten op zondag), of na 11km in de Spar van Gelinden (gesloten op dinsdag).

Overnachten doe je in het eigenaardige Hotel L'O De Vie. Dit hotel ligt midden in een 'bejaardenpark' (ik kan het echt niet anders benoemen) en lijkt het midden te houden tussen een hotel en een revalidatiecentrum. Mooi pand met prima brasserie, dat wel. En om eerlijk te zijn, na zo'n lange wandeldag doet het wel goed om je benen met één druk op de knop omhoog te leggen in bed.

Diner en lunch worden in het hotel voorzien in de brasserie. Als diner niet mogelijk is omwille van Covid-maatregelen kan je een kant- en klare microgolfmaaltijd samenstellen in de Spar van Gelinden (gesloten op dinsdag) of in de Spar Express aan Hotel L'O De Vie (gesloten op maandag). In Hotel L'O De Vie wordt een microgolfoven ter beschikking gesteld. Je kan ook kant-en-klaar eten bestellen via deze website van Sint-Truiden. Sommige handelszaken leveren tot aan het hotel, als je het maar vraagt.

Voor wie het wat avontuurlijker wil kan na 21,9km ook gratis met eigen tent overnachten op bivakzone Eyckenbos Kerkom (max. 10 personen). Reserveren voor deze bivak is niet mogelijk, als ze volzet is moet je alsnog verder.

Dag 3

DE CIJFERS

Wandeltijd: 4u

Afstand: 15,1km

Stijgen: 90 meter

Dalen: 60 meter

DE WANDELING:
Velm - Walshoutem

Na de lange dag van gisteren is de de afstand vandaag voor jou vast 'piece of cake'. De route van Velm naar Walshoutem gaat langs verschillende dorpjes. Ook op vlak van uitzicht is vandaag dus even een rustdag. Kortom, de ideale dag om eens wat langer te slapen ;-)


Na 8,2km wandel je door Landen. Hier kan je lunch kopen in de AD Delhaize die op de route ligt. Deze supermarkt is alle dagen open van 8u tot 20u, behalve op maandag (13u-20u) en zondag (8u-13u).


Na 15,1km wandel je Walshoutem binnen, waar je zal overnachten in de mooie vierkantshoeve 'Hotel Aulnenhof'. Als de restaurants gesloten zijn omwille van Covid kan je diner bestellen via de eigenaars van het hotel. Ze hebben namelijk ook een restaurant op 2km (uitgebaat door hun dochter), en gaan het bestelde eten graag voor je halen. Neem hiervoor op voorhand contact op met hen.


Neem een biertje van de bar of doe nog een korte verkenning in de omgeving (zonder rugzak, héérlijk) vooraleer je de voetjes onder tafel schuift.

Dag 4

DE CIJFERS

Wandeltijd: 5u30

Afstand: 20,8km

Stijgen: 140 meter

Dalen: 120 meter

DE WANDELING:
Walshoutem - Fallais

Voor je dag echt begint kan je genieten van een bijzonder uitgebreid ontbijt in Hotel Aulnenhof. Daarna ga je weer op weg.


Vandaag wandel je Wallonië binnen. En dat merk je niet alleen de taal. De dorpjes krijgen een andere uitstraling en de boomgaarden veranderen beetje bij beetje in kleine bossen.

Voor de lunch kan je na 6,5km terecht in de Intermarché van Hannut, deze is alle dagen open van 8u30 tot 20u, behalve op maandag (12u-20u) en zondag (8u30 tot 12u). Koop hier gelijk ook je lunchpakketje voor morgen, want tussen Fallais en Huy kom je geen supermarkt tegen.


Vanuit Hannut volg je zo'n 5km de Ravel, dit is een fietsweg zoals we in Vlaanderen kennen met de fietsknooppunten. Vanaf Avennes heb je genoeg 'rechtdoor' gelopen en slingert de wandelroute wat om de Ravel heen. Ietsje verder, na 14,7km, kom je aan de Moulin de Velupont. Dit is een mooi plekje om je eerder gekochte lunch naar binnen te werken.


Overnachten doe je opnieuw in een vierkantshoeve. Deze keer in Fallais, Waalse charme ten top. You'll see ;-) Als het restaurant gesloten is omwille van Covid maakt de eigenares graag een heerlijk gerechtje klaar dat je op de kamer kan opeten.


Als je nog wat tijd en energie over hebt kan je het kasteel van Fallais gaan bekijken. Aangezien het kasteel privé eigendom is zal je het alleen vanop een afstandje kunnen bezichtigen, maar het is knap om zien. Google wijst je de weg ('Le Château de Fallais').

Dag 5

DE CIJFERS

Wandeltijd: 5u

Afstand: 17,8km

Stijgen: 260 meter

Dalen: 300 meter

DE WANDELING:
Fallais - Huy

De laatste dag, binnenwandelen dus. Na een heerlijk ontbijt in de B&B kan je er weer tegenaan. Vandaag voel je nog meer dan gisteren dat je in Wallonië bent. De - wederom groene - route gaat hier en daar over een helling. Met 260 hoogtemeters spreken we nog lang niet van een bergwandeling, maar voor een relatief korte route in België begint dat toch al.


De wandelroute wordt opgesmukt met verschillende knappe kastelen, zoals bijvoorbeeld na 3,2km het 'château de Fumal' en na 7,1km het 'château de la Famelette'. Daarna moet je even onder de E42, dit is niet het meest aangename deel van de route maar nadien wandel je wel door een indrukwekkende steengroeve.


Op 11km wandel je door een camping. Ja hoor, je zit juist. Volg de rood/witte markering zoals gewoonlijk, vooral als het langs een smal padje lijkt te gaan ;-) 


Je komt vanzelf uit bij het Middeleeuws kasteel van Moha, dit kan je niet alleen beklimmen (als je de voorbije 4 dagen je klimmateriaal hebt meegesleurd :-p), je kan het ook gratis bezichtigen. Omwille van Covid moet je hier wel even reserveren, in ruil daarvoor krijg je het hele kasteel voor jezelf. Komt u binnen, uwe Majesteit.

Dag 6, terug naar huis

Na je Middeleeuws avontuur wandel je 'binnen', tot in Huy. Proficiat, je hebt er in totaal meer dan 100km op zitten! High five en applausje dik verdiend. De route eindigt in het treinstation, van waaruit je vlot naar Brussel kan en van daaruit naar alle uithoeken van het land. En onderweg, misschien even zoeken naar je volgende trekking-avontuur met Eenvoudigweg?

YOU DID IT!

Wijs ook je vrienden de weg, help hen om af en toe een actieve rustpauze in te lassen in het snelle leven: tag Eenvoudigweg in je sociale media.

 

Instagram en Facebook: @eenvoudigweg, #eenvoudigweg

Bergen in Oostenrijk, Schladming

Eenvoudigweg

VOOR AVONTUURLIJKE STAPPERS EN TRAPPERS

bottom of page