top of page

BERLINER HÖHENWEG

Bekijk de kaarten hier

Download GPX-bestand:

Download GPX

OVERNACHTINGEN

VOOR JE VERTREKT

 • Reserveer je overnachtingsplaatsen op voorhand

 • Check zeker even de Tips 'N Tricks voor trekking

 • Download het E-book Trekkingmateriaal (incl. paklijst)

 • Zet de juiste GPX-bestanden op je navigatiesysteem

 • Koop volgende kaarten: Alpenvereinskarte 35/1 Zillertaler Alpen West (1:25 000) EN 35/2 Zillertaler Alpen Mitte (1:25 000)

 • Neem voldoende cash mee in de berghutten, reken op €100 per persoon per hut*

 • Het vignet om met de auto in Oostenrijk te rijden kost €18. Te koop in tankstations aan de autostrade

 • Voorzie een lunchpakket voor tijdens je eerste wandeldag

 • Suggesties, vragen, opmerkingen, of ben je gewoon dolenthousiast: info@eenvoudigweg.be


* Stevige drinkers voorzien voor alle zekerheid best wat extra

Dag 1, heenrit

DE CIJFERS*

Geschatte reistijd: 9u40

Afstand: 950km

* Vanuit Antwerpen

PRAKTISCH

 • Overnachting: Aparthotel Landhotel Rauchenwalderhof, Rauchenwald 658, 6290 Mayrhofen, Oostenrijk

 • Er is een gratis parking aan het hotel

 • Vergeet je zwembroek niet, er is een zwemvijver aan het hotel

 • Diner: Tal van eetgelegenheden in het centrum van Mayrhofen

 • Neem vooral de tijd om te genieten van de sfeer in de lokale bars, de kans is groot dat er in verschillende bars optredens aan de gang zijn. Zwei Weizenbier bitte, prost!

Dag 2

DE CIJFERS

Wandeltijd: 6u30 à 8u

Afstand: 16km

Stijgen: 800 meter

Dalen: 590 meter

Hoogste punt: 2460 meter

NAAR HET STARTPUNT

Laatste kans om te controleren of je genoeg cash bij hebt, reken op €100 per persoon per hut, dus €500 in dit geval. Stevige drinkers voorzien voor alle zekerheid best wat extra.

Wandel naar de kabelbaan 'Ahornbahn' (Ahornstraße 853, 6290 Mayrhofen) en koop een ticketje aan de kassa (€14,1). Voor je het weet sta je op 1445 meter en kan je beginnen wandelen. De Ahornbahn opent om 8u30, probeer er dan al te zijn want het wordt een stevige wandeldag.

DE WANDELING:
Ahornbahn - Kasseler Hütte

De kabellift zet je af op 1962m. Volg de pijltjes naar de Edelhütte, en vervolgens naar de Kasseler Hütte. Je wandelt vandaag een behoorlijke afstand en gaat daarbij over heel wat kleine bergkammetjes. Als eerste wandeldag is dit dus best pittig, maar zo zit je wel meteen helemaal in bergmodus ;-) Extra pluspunt: je blijft de hele wandeling aan de westkant van de berg, naarmate de dag vordert kan je dus steeds meer genieten van een heerlijk zonnetje (fingers crossed voor mooi weer). Eens toegekomen in de hut: bestel alvast je lunchpakket voor morgen.

Tip: ook als je denkt dat de weg doodloopt blijf je de markeringen gewoon volgen, uiteindelijk zal je zien dat er toch ergens een pad is of een steile wand met haken (ja, het is de bedoeling dat je daar naar boven gaat). Geen zorgen, het is nooit al te hoog, maar wel bijzonder leuk.

Dag 3

DE CIJFERS

Wandeltijd: 5u30 à 7u

Afstand: 11,3km

Stijgen: 630 meter

Dalen: 960 meter

Hoogste punt: 2670 meter

DE WANDELING:
Kasseler Hütte - Greizer Hütte

Volg de pijltjes langs een spectaculaire hangbrug, over de Lapenscharte tot aan de Greizerhütte.


Slechts één topje te beklimmen vandaag: Lapenscharte (2707m), maar het is wel ineens een stevige. Over een afstand van 2,5km ga je maar liefst 700 meter omhoog. Heb je nog wat energie over? Neem vanop de Lapenscharte dan het topje 'Gigalitz' mee, dit kost je ongeveer 2u extra (retour). Nadien ga je weer naar beneden - reken op nog 1u wandelen vanop Lapenscharte), tot je tussen de geitjes en de paarden van de Greizer Hütte (2227m) terecht komt. Vergeet je lunch voor morgen niet te bestellen ;-)

Dag 4

DE CIJFERS

Wandeltijd: 5u à 6u30

Afstand: 8,6km

Stijgen: 1000 meter

Dalen: 800 meter

Hoogste punt: 2830 meter

DE WANDELING:
Greizer Hütte - Berliner Hütte

Vanuit de Greizer Hütte volg je de pijltjes over Mörchenscharte (2870m), de top die je vandaag al wandelend zal bedwingen. Wees niet verbaasd als je onderweg een ladder tegenkomt die tegen de rotsen aan staat. Die ladder staat daar speciaal voor jou, zodat je geen materiaal nodig hebt om te klimmen. Hop, naar boven!


Eens de Mörchenscharte voorbij kom je na in totaal zo'n 3,5u wandelen (7,5km) aan de Schwarzsee (2479m), het mooiste bergmeer dat je ooit zal tegengekomen. Plons er even in, als je tegen ijskoud water kan tenminste. Of leg je op een steen in de zon om van het uitzicht te genieten en even weg te dutten. 


Wanneer je genoeg bent uitgerust wandel je in ongeveer 1u tot aan de Berliner Hütte, één van de meest spectaculaire hutten ooit gebouwd. Het lijkt wel de dag der superlatieven, maar je zult wel zien. Ook vandaag: vergeet in de Berliner Hütte geen lunch voor morgen te bestellen.


Wil je deze dag toch wat pittiger maken? Dan neem je van aan de Schwarzsee nog een extra topje mee: de Zsigmondyspitze (3083m), dit kost je zo'n 2u extra (retour).

Dag 5

DE CIJFERS

Wandeltijd: 5u à 6u30

Afstand: 8,5km

Stijgen: 1060 meter

Dalen: 820 meter

Hoogste punt: 3134 meter

DE WANDELING:
Berliner Hütte - Fürtschaglhaus

Opnieuw een dag met één mooie maar stevige klim.

Vanuit de Berliner Hütte heb je zo'n 30min (1,5km) om opgewarmd te geraken, vanaf dan leiden de pijltjes en wegmarkering je omhoog, omhoog, omhoog tot op de Schönbichler Horn (3134m). Langs verschillende bergkammen en door het steenpuin bereik je uiteindelijk de top (opgelet, bovenaan de beklimming neem je een klein zijsprongetje naar rechts). Met wat geluk zie je hier een extreem fitte 80-jarige Oostenrijker wandelen, waarbij je je afvraagt hoe hij het in godsnaam doet.


Na te hebben genoten van het panorama glijd je weer door het steenpuin naar beneden tot aan het Fütschaglhaus (2295m). Knieën gebogen, gewicht laag en hielen diep in de grond. Succes! Oh ja, het mag je misschien verbazen maar... vergeet in het Furtschaglhaus je lunchpakket voor morgen niet te bestellen :-p

Dag 6

DE CIJFERS

Wandeltijd: 6u à 8u

Afstand: 14,7km

Stijgen: 840 meter

Dalen: 650 meter

Hoogste punt: 2600 meter

DE WANDELING:
Fürtschaglhaus - Olperer Hütte - Friesenberghaus

Vanuit het Fürtschaglhaus (2295m) ga je naar beneden tot je een gigantisch stuwmeer bereikt, de Schlegeisspeicher (1788m). 


Hier kan je genieten van een vlakke wandelweg, zonder losse stenen of steile hellingen. ZAAAAALIG!

Op het einde van het meer volg je de pijltjes naar de moderne houten Olperer Hütte (2389m), waar je gerust een glaasje kan drinken om te bekomen van - toch weer - een heuse beklimming. Van hieruit is het nog zo'n 2u (4,5km) tot je volgende overnachtingsplek, het Friesenberghaus (2498m).


Neem onderweg de tijd om even te stoppen bij de hoge hangbrug vlak na de Olperer Hütte. Als je de juiste hoek vindt, kan je hier een foto nemen van iemand op de hangbrug die boven het water van het stumweer lijkt te zweven.


Het Friesenberghaus werd ooit bezet door de Duitsers (ja, in de bergen zaten ze blijkbaar ook). Haar bijzondere geschiedenis staat uitgebreid beschreven in de menukaart. De moeite van het lezen waard. Ook om naar uit te kijken is de dagelijkse avond-speech van de huttenuitbater. Probeer intussen vooral niet de weg van morgen te zoeken. Je zal hem toch niet vinden, of je zal niet geloven dat je die route zal nemen. En ook vandaag weer, zorg ervoor dat je een lunchpakket mee krijgt voor morgen.

Dag 7

DE CIJFERS

Wandeltijd: 6u à 7u30

Afstand: 9,4km

Stijgen: 420 meter

Dalen: 1390 meter

Hoogste punt: 2860 meter

DE WANDELING:
Friesenberghaus - Hintertux

Hopelijk heb je goed ontbeten en heb je geen hoogtevrees, want dit wordt wellicht de steilste wandeling die je ooit zal maken.


Als je buitenkomt bij het Friesenberghaus (2498m) ga je naar rechts. Laat de Friesenbergsee links liggen en volg de pijltjes richting Friesenbergscharte (2904m, lees: naar boven).


Profiteer van het eerste relatief 'minder steile' stuk, want op het einde van de klim stijg je maar liefst 250 meter over een afstand van zo'n 700 meter. Gelukkig zijn er stalen pinnen in de rotswand, voorzien van touw om je aan vast te houden. Een klimgordel is hier niet misplaatst, maar het is slechts een klein stukje dus het kan prima zonder. Bij slechte weersomstandigheden doe je deze route beter niet, neem dan de alternatieve route zoals beschreven onderaan deze pagina (*).


Eens je de Friesenbergscharte bereikt, heb je een prachtig zicht op de gletsjer. Misschien zie je hier wel een olympische skieër aan het werk. Daarna volg je de pijltjes langs groene weiden en later langs een kletterend stroompje tot in Hintertux (1502m). Van daaruit kan je met de bus terug naar Mayrhofen. Neem in dit heval bus 4104, de rit duurt zo’n 40min en kost €7. Deze bus rijdt ieder uur maar check de bustijden voor je vertrekt op de website van VVT.


Overnachten doe je waar je begonnen bent: Aparthotel Landhotel Rauchenwalderhof​, Rauchenwald 658, 6290 Mayrhofen, Oostenrijk.


*Bij slechte weersomstandigheden doe je de klim naar Friesenbergscharte beter niet. Neem in dat geval de route langs de Wesendlkarsee (2372m), voorbij Pitzenalm (1871m), waarna je het Zemmtal in duikt tot aan het Ginzling Naturparkhaus (986m). Deze route omvat 16,7km en duurt 6u à 7u30. In Ginzling neem je bus 4102 terug naar Mayrhofen. Deze rit duurt 15min en kost €5. Check de bustijden op voorhand via de website van VVT. De bussen rijden immers niet frequent en ook niet heel laat.

Dag 8, terug naar huis

Nog geen zin om naar huis te gaan? Maak dan een omweg langs Würzburg, een stad vol middeleeuwse bruggen, kerken en kathedralen. Wil je nog wat extra natuur/avontuur, dan kan je nog een dagje naar Valkenburg aan de Geul. Daar kan je heerlijk wandelen, een Escape-room doen, Mergelgrotten verkennen of (aanrader) een bezoekje brengen aan een oude steenkoolmijn.

YOU DID IT!

Wijs ook je vrienden de weg, help hen om af en toe een actieve rustpauze in te lassen in het snelle leven: tag Eenvoudigweg in je sociale media.

 

Instagram en Facebook: @eenvoudigweg, #eenvoudigweg

Bergen in Oostenrijk, Schladming

Eenvoudigweg

VOOR AVONTUURLIJKE STAPPERS EN TRAPPERS

bottom of page