top of page

GR5 GENK - VIELSALM - BIRON

Bekijk de kaarten hier

Download GPX-bestand:

Download GPX

OVERNACHTINGEN

VOOR JE VERTREKT

  • Check zeker ook de Tips 'n Tricks voor fietsreizen

  • Zet de juiste GPX-bestanden op je navigatiesysteem

  • Reserveer je verblijfplaatsen op voorhand, niet alle dorpjes hebben evenveel mogelijkheden

  • Neem een fietsslot mee, je fiets kan niet altijd binnen 'overnachten'

Dag 1, heenrit

DE CIJFERS

Afstand: 54km

Stijgen: 430 meter

Dalen: 400 meter

NAAR HET STARTPUNT

Je gaat zelfstandig met de trein of de auto naar het station van Genk. 


Kom je met de trein, dan moet je nog zo’n 1,7km fietsen tot het startpunt van de GR5. Je kan je fiets meenemen op de trein, hiervoor heb je een fietsbiljet nodig. Vermijd dan wel het spitsuur. Meer info vind je hier.


Kom je met de auto, dan kan je gratis parkeren in de Zonneweeldelaan. Van daar is het nog zo’n 300 meter tot het begin van de route.

DE ROUTE:
Genk - Eben-Emael

Je begint met een vlakke etappe van 50km. Onderweg rijd je door de Limburgse bossen tot in Lanaken. Je hebt er nu zo’n 30km op zitten, dus het is stilaan tijd voor lunch. Hiervoor kan je terecht in de Carrefour Market in het centrum van Lanaken. Op dinsdag kan je er maar beter een warme lunch van maken, want dan zijn alle restaurants dicht in Eben-Emael (waar je zal overnachten). Vergeet dan niet om ook je boterhammen voor ’s avonds te kopen. 


Vervolgens fiets je langs Maastricht en steek je de grens naar België weer over. Je gaat langs Kanne (woonplaats van profwielrenner Tom Dumoulin) tot in Eben-Emael, gekend om haar fort dat maar liefst drie niveau’s diep werd uitgegraven in de mergelheuvel. Zeker een bezoekje waard dus, al moet je hier dan wel al om 14u toekomen of geluk hebben dat het fort de hele dag open is. Meer informatie en openingstijden vind je hier


Je overnacht in B&B Rue Haute. Voor het avondeten kan je terecht in La Jade (gesloten op di-woe) of in Moulin Loverix (gesloten op ma-di).

Dag 2

DE CIJFERS

Afstand: 48km

Stijgen: 690 meter

Dalen: 530 meter

DE ROUTE:
Eben-Emael - Nessonvaux

Na een heerlijk ontbijt op je overnachtingsplaats start je aan het Waalse deel van de GR5. Wallonië, dat wil zeggen: de eerste hoogtemeters! 


Na de bossen van gisteren fiets je vandaag wat vaker in weiland. Gedurende zo’n 30km volg je de Maasvallei, om dan iets oostelijk af te buigen tot je uiteindelijk Nessonvaux bereikt. 


Na 20km kom je langs Wezet (FR: Visé), waar je lunch kan kopen in de supermarkt. Koop hier gelijk ook je lunch voor morgen. Alternatief kan je morgen middag ook naar de bakker of friterie in La Raid, maar deze zijn gesloten op woensdag.


Je overnacht in het zeer huiselijke Aube des Saisons. Vraag op voorhand of er ook avondeten voor je kan worden voorzien, anders moet je 2,5km fietsen langs een stijle helling tot Friterie Impéria in Nessonvaux.

Dag 3

DE CIJFERS

Afstand: 48km

Stijgen: 1200 meter

Dalen: 1180 meter

DE ROUTE:
Nessonvaux - Stavelot

Vandaag wijk je even af van de GR5 om een omweg te maken langs te favoriete helling van Tom Dumoulin, de Rue sur Steppes. Op het einde van dit extra’tje pik je weer in op de normale GR5-route. Als we ‘Turbo Tom’ mogen geloven is dit dé verborgen wielerparel van de streek. Verwacht je aan een klim over 2130 meter, waarbij je in vier trapjes een hoogteverschil van 173 meter overbrugt. Gemiddelde hellingsgraad 8%, maar er zijn stukken van maar liefst 15%! Wie een strava-segmentje in de wacht wil slepen kan cyclocrosser Eli Iserbyt proberen verslaan, al moet je dan wel binnen 5 minuten en 57 seconden op de top staan. Succes! 


(Geen zin in extra hoogtemeters? Dan volg je vanuit Nessonvaux de normale GR5-route, je kan wel even een kijkje gaan nemen aan de voet van de helling in Fraipont.)


Als je genoeg hebt gespeeld, fiets je verder over Becco tot in La Reid, waar je lunch kan kopen bij de bakker of in de friterie (behalve op woensdag, dan koop je best lunch de dag voordien in Nessonvaux). 


Daarna ga je verder over onder meer Spa, waar je af en toe zal moeten afstappen. Bijvoorbeeld om je fiets een steile helling op te duwen, of om enkele bruggen over een riviertje over te geraken (dit is sowieso een stukje waar je niet mag fietsen). 


Uiteindelijk kom je toe in Stavelot, waar je zal overnachten bij 'Chez Yoyo', een zeer bescheiden overnachtingsplaats. Je huurt een kamer (en gedeelde badkamer) in het huis van een 'local'. Yoyo is een vriendelijke dame die zeker met je kennis zal willen maken, maar het voelt ook wel een beetje vreemd aan. Als je hier geen zin in hebt zijn er in Stavelot tal van andere overnachtingsmogelijkheden beschikbaar.


Ook voor het diner zijn er verschillende mogelijkheden in het centrum van Stavelot. Check ter plaatse, of via google/tripadvisor.

Dag 4

DE CIJFERS

Afstand: 56km

Stijgen: 1040 meter

Dalen: 830 meter

DE ROUTE:
Stavelot - Vielsalm - Dochamps

Na te hebben ontbeten in je hotel of in het centrum van Stavelot, volg je de GR5 nog zo'n 16km tot in Vielsalm, waar je best even stopt bij de supermarkt om lunch te kopen. Vervolgens slingert de route langs lokale mountainbikeroutes tot in Dochamps.


Overnachten en eten doe je in auberge/restaurant La Fourchette Paysanne. Spoiler alert: je zal versteld staan van het verrassend verfijnde eten dat daar wordt klaargemaakt. 

Dag 5

DE CIJFERS

Afstand: 20km

Stijgen: 190 meter

Dalen: 480 meter

DE ROUTE:
Dochamps - Biron

Na het ontbijt zet je nu écht je laatste fietsdag in. Je fietst vandaag 20km over Amonines tot bij Chalet ’t Meesje in Biron, de ideale plek om nog enkele dagen van de Ardennen te genieten.* 


Op deze eerder korte tocht heb je wellicht geen lunch nodig. Nadat je in de chalet bent geïnstalleerd ga je gewoon naar Hotton, waar verschillende restaurants, frituren, een bakker en supermarkten zijn.


* Wie gehaast is kan uiteraard ook meteen met de trein naar huis, zie verder.


Terug naar huis

Je neemt de trein in het station van Hotton-Melreux. Dit treinstation ligt op 4km van Chalet 't Meesje en op 2,5km van het centrum van Hotton.


Als je vanuit Chalet 't Meesje naar het treinstation fietst, ga je best via het gezellige dorpje 'Ny'. Zo vermijd je de drukke N86!


De treinrit terug naar het startpunt in Genk neemt zo'n 3u in beslag en omvat 2 overstappen. Naar Antwerpen ben je zo'n 2u35 onderweg.

YOU DID IT!

Wijs ook je vrienden de weg, help hen om af en toe een actieve rustpauze in te lassen in het snelle leven: tag Eenvoudigweg in je sociale media.

 

Instagram en Facebook: @eenvoudigweg, #eenvoudigweg

Bergen in Oostenrijk, Schladming

Eenvoudigweg

VOOR AVONTUURLIJKE STAPPERS EN TRAPPERS

bottom of page