top of page

VLAANDEREN ROUTE

Bekijk de kaarten hier

Download GPX-bestand:

Download GPX

OVERNACHTINGEN

Dag 1: B&B Petit Prince

Dag 2: La Clé

Dag 3: R&breakfast

Dag 4: B&B Latemberg

Dag 5: Home sweet Home

VOOR JE VERTREKT

  • Check zeker ook de Tips 'n Tricks voor fietsreizen

  • Zet de juiste GPX-bestanden op je navigatiesysteem

  • Reserveer je verblijfplaatsen op voorhand, niet alle dorpjes hebben evenveel mogelijkheden

  • Neem een fietsslot mee, je fiets kan niet altijd binnen 'overnachten'

Dag 1

DE CIJFERS

Afstand: 72,6km

Stijgen: 160m

Dalen:160m

Veerpont na 16km

NAAR HET STARTPUNT

Je gaat zelfstandig met de trein of de auto naar het station van Berchem.


Kom je met de trein, neem in het station dan de uitgang aan de Posthoflei en de Statiestraat. Dan kan je meteen starten met je tocht. Je kan je fiets meenemen op de trein, hiervoor heb je een fietsbiljet nodig. Vermijd dan wel het spitsuur. Meer info vind je hier.


Kom je met de auto, dan kan je 2,5km verderop gratis parkeren aan Mortsel station. De parking bevindt zich op de kruising van de Deurnestraat met de Amedeus Stockmanslei. Er is een fietspad langs de spoorweg tot aan Berchem station (via de Roderveldlaan en Posthofbrug). 

DE ROUTE:
Berchem - Gent

Aan Berchem Station kan je alvast lunch voor vandaag kopen. Aan het startpunt van de route is een Carrefour express (opgelet, deze is gesloten op zaterdag).


De route loodst je zo snel mogelijk de stad uit. Na zo'n 9km zit je al tussen de eerste velden om na 16km de overzetboot over de Schelde te nemen. Zo heb je meteen een lekker reisgevoel. Deze gratis veerdienst tussen Hemiksem en Bazel vaart op weekdagen iedere 30 minuten, tijdens weekends iedere 35 minuten. Voor de juiste dienstregeling kan je hier terecht. Let wel dat je niet de waterbus neemt (herkenbaar aan het opschrift 'Waterbus' op de zijkant van de boot).


Toegekomen in Bazel volg je de route langs de Schelde, om vervolgens af te buigen richting Sint-Niklaas. Vanuit Sint-Niklaas volg je de f4 (=lange afstands fietsroute) tot in Gent.


De B&B heeft een met buurtbewoners gedeelde parking die redelijk aan het zicht onttrokken is. Je fiets kan overdekt overnachten, maar de poort gaat niet altijd op slot. Tijd om je fietsslot boven te halen dus! 


Voor het diner zijn er tal van opties in het centrum van Gent. De eigenaars van de B&B geven je graag enkele tips.

Dag 2

DE CIJFERS

Afstand: 96km

Stijgen: 120m

Dalen: 120m

DE ROUTE:
Gent - Breskens (NL) - Brugge

Met 96km is vandaag de langste fietsdag. Je fietst van Gent naar Brugge, maar via een omweg langs de Nederlands kust. Zo krijg je toch een fijne afwisseling in het landschap.


Je verlaat Gent via een aangename fietsbrug. Voor je het weet ben je de stad weer uit. Na amper 26km ben je in Nederland, en dat merk je. Perfecte asfaltjes, gezellig kleine huizen en prachtige kust. Pas na 79km duik je weer België in, om via de Damse vaart plots uit te komen in hartje Brugge.


Onderweg kan je lunch kopen in Assenede (na zo'n 20km) of - nog beter - na 54km een Nederlandse friet met kibbeling in het Erasmus Viscenter.


Je verblijft in La Clé Guesthouse, een prachtige B&B uitgebaat door een bijzonder vriendelijke en gastvrije Egyptenaar. Hij laat er geen twijfel over bestaan: die mooie fietsen moeten achter slot en grendel overnachten, hoe dan ook. Verder worden er streekbieren en andere dranken aangeboden, telkens te betalen in de 'honesty box'. Charme troef.


Ook hier kan je voor het diner terecht in het centrum van Brugge. Keuze genoeg.

Dag 3

DE CIJFERS

Afstand: 75,4km

Stijgen: 180m

Dalen: 160m

DE ROUTE:
Brugge - Oostende - Roeselare

Voor je vandaag vertrekt koop je alvast je lunch bij de Smatch in de Langestraat, op zo'n 50 meter van La Clé Guesthouse.


Vervolgens trotseer je een beperkt aantal kasseistroken. Je bent wellicht weer vroeg op pad. Vergeet in dat geval - tussen al het gehobbel door - niet te genieten van de heerlijk rustige en toeristvrije straten, dit maak je niet vaak mee in Brugge. Na 26km ben je in Oostende, waar je de dijk afschuimt (even tempo verlagen als er veel strandgasten zijn). 5km later duik je alweer het binnenland in, richting Roeselare. 


Overnachten doe je in het fietsvriendelijke R&Breakfast. Je fietsen kunnen binnen overnachten, achter slot en grendel. Deze rustplek is zeer in trek bij kunstenaars en pelgrims op weg naar Santiago de Compostella, wat het toch een aangenaam bijzonder kantje geeft. Neem zeker even de tijd om kennis te maken met de fijne en interessante gastheer, Lex Corijn. 


Voor het diner zijn mogelijkheden te over in het centrum van Roeselare. Ga voor of na het diner misschien ook even een kijkje nemen in de 'Oude stedelijke begraafplaats'. In mei staan er prachtige hyacinten tussen de oude grafzerken. Een klein deel van deze begraafplaats is ook gereserveerd als militair kerkhof.

Dag 4

DE CIJFERS

Afstand: 69,2km

Stijgen: 160m

Dalen: 140m

DE ROUTE:
Roeselare - Kortrijk - Zwalm

Vandaag haal je - voor je vertrekt - best even lunch bij 'fijnbakkerij Vincent', zo'n 20 meter van de B&B. Let wel, op dinsdag en woensdag is deze bakker gesloten, dan stop je best even bij een supermarkt in Kortrijk (na 19km).


De route gidst je langs de spoorweg de stad uit, om al snel af te buigen en tussen de velden tot in Kortrijk te fietsen. Van daaruit volg je de Leie gedurende zo'n 20km, en dan weer tussen de velden tot je uiteindelijk in het kleine Zwalm uitkomt.


Je verblijft in B&B Latemberg, waar het erg huiselijk aanvoelt. Je fietsen kunnen veilig overnachten in het tuinhok van de eigenaars. Voor het diner zijn hier minder mogelijkheden dan de voorbije dagen, je overlegt de mogelijkheden best op voorhand met de gastvrouw. Vraag gelijk ook of ze wat extra brood kan voorzien voor je lunch morgen.


Als je nog wat energie over hebt kan je een wandeling maken langs de Zwalm (= waterloop waar het dorpje naar vernoemd is). Mooie wandelroutes te verkrijgen bij je gastvrouw. Als je het geluk hebt hier op een zomerse zaterdag of zondag te zijn: de zomerbar van le jardin secret is een echte aanrader!

Dag 5

DE CIJFERS

Afstand: 86,9km

Stijgen: 330m

Dalen: 360m

DE ROUTE:
Zwalm - Aalst - Berchem

De laatste dag alweer. Er zijn niet al te veel mogelijkheden om lunch te kopen onderweg. Het is dus handig als je iets meeneemt vanuit de B&B.


Al kronkelend baan je je een weg door de weilanden richting Aalst, Opwijk en Londerzeel. Vervolgens volg je het kanaal tot in Boom. Vlak voor je de - onder wielertoeristen gekende - Bosstraat op rijdt, kan je (na 68,5km) nog even pauzeren bij eetcafé 't Steencaycken. Na al die kilometers heb je echt wel een pannekoek verdiend! Maar niet vergeten, je moet nog bijna 20km fietsen voor je écht kan rusten ;-)

YOU DID IT!

Wijs ook je vrienden de weg, help hen om af en toe een actieve rustpauze in te lassen in het snelle leven: tag Eenvoudigweg in je sociale media.

 

Instagram en Facebook: @eenvoudigweg, #eenvoudigweg

Bergen in Oostenrijk, Schladming

Eenvoudigweg

VOOR AVONTUURLIJKE STAPPERS EN TRAPPERS

bottom of page