top of page

NOORD-HOLLAND & FRIESLAND

Bekijk de kaarten hier

Download GPX-bestand:

Download GPX

OVERNACHTINGEN

Dag 1: Arty House

Dag 2: Airbnb Den Helder

Dag 3: Hotel West Inn

Dag 4: Airbnb Jutrijp

Dag 5: Hotel Giethoorn

Dag 6: BestMarine Waterchalets

Dag 7: Home sweet home

VOOR JE VERTREKT

  • Check zeker ook de Tips 'n Tricks voor fietsreizen

  • Zet de juiste GPX-bestanden op je navigatiesysteem

  • Reserveer je verblijfplaatsen op voorhand, niet alle dorpjes hebben evenveel mogelijkheden

  • Neem een fietsslot mee, je fiets kan niet altijd binnen 'overnachten'

Dag 1, heenrit

DE CIJFERS*

Geschatte reistijd: 2u

Afstand: 170km


* Vanuit Antwerpen

PRAKTISCH

  • Overnachting: Arty House, Marskramer 16, 1188 DW Amstelveen, Nederland

  • Parking: Startbaan 3, 1185 XP Amstelveen (1km van het hotel)

  • Diner: Tal van eetgelegenheden in het centrum van Amstelveen

Dag 2

DE CIJFERS

Afstand: 99km

Stijgen: 170 meter

Dalen: 160 meter

Veerpont na 23km

NAAR HET STARTPUNT

De route start op volgend adres: Laan van de Helende Meesters 421 , 1186 AL Amstelveen.


Hier is een ruime parking, en is een Albert Heijn en een Jumbo supermarkt in de buurt voor wie nog snel wat drinken en koekjes wil kopen.

DE ROUTE:
Amstelveen - Den Helder

Veruit de langste etappe, dus hopelijk zit de wind mee. Je rijdt in het begineven door Amsterdam city. Ietsje drukker maar na 4,5 km ben je de Amsterdamse grachten en bruggetjes alweer voorbij. 


Niet veel later zal je het 'kissing couple' zien, een groot en behoorlijk schattig standbeeld dat nogal typerend is voor Nederland. Daar neem je het - voor fietsers gratis - 'Hempont'. Deze veerboot vaart de hele dag door iedere 20 minuten, dus om 10u00, 10u20, 10u40, 11u00, enzovoort.


Daarna volg je de 'Zaan' en nadien het Noordhollands Kanaal tot je na 52km in Alkmaar uitkomt. Neem de tijd om met de fiets aan de hand het oude stadscentrum in te trekken, met haar smalle winkelstraatjes. Eet zeker ook een frietje in 't Friethuys, als Belg is het erg om te zeggen maar ik heb zelden zo'n lekker frieten gegeten (vergeet de joppiesaus niet).


Helemaal voldaan? Dan kan je weer verder, voor deel 2 van deze lange dag. Je fietst nu richting de kust. Verwacht je aan mooie tulpenweiden (tenminste, in april was dit zo) en absurd goede fietspaden midden in de duinen. Uiteindelijk kom je uit in Den Helder, waar je zal overnachten. 


In het centrum van Den Helder zijn voldoende restaurants voor het avondeten.

Tip: ga in Den Helder alvast naar de supermarkt om lunch (en eventueel ook ontbijt) voor morgen te kopen.

Dag 3

DE CIJFERS

Afstand: 71km

Stijgen: 90 meter

Dalen: 80 meter

Veerpont na 5km en na 50km

DE ROUTE:
Den Helder - Texel - Hippolytushoef

Vandaag neem je de veerboot naar Texel (en nadien terug naar Den Helder): Havenplein 3, 1781 AB Den Helder. In dat haventje is het nogal een wirwar van straten, volg je intuïtie en - vooral - de pijltjes voor fietsers :-) 


Tickets koop je eenvoudigweg aan de kassa, deze kosten voor fietsers €5 (retour) per persoon. 

Het veer vaart ieder uur of 2 uur, afhankelijk van (het moment van) de dag. Check de afvaartijden dus op voorhand, zowel voor de heen- als de terugweg.


Op Texel maak je een lusje van zo'n 40km. Je kan dit lusje naar wens verkorten (volg pijltjes naar 'Den Burg' en rijd dan verder tot je terug op de route botst) of verlengen (blijf de dijk volgen tot je zin hebt om naar links te gaan en het eiland over te steken tot je weer bij de zee uitkomt). Onderweg kan je genieten van dartelende Texelse lammetjes, maar denk vooral niet te veel na waar het Texels lamsvlees vandaan komt. 


In het dorpje 'De Koog', het eerste dorpje dat je tegenkomt als je het eiland hebt doorkruist, kan je genieten van een lekkerbek of wat kibbeling, om dan langs de duinen terug naar de veerboot de fietsen (opnieuw: check de afvaartijden op voorhand).


Eens terug op Den Helder vervolg je de route tot in Hippolytushoef, waar je 's avonds kan je gaan eten in één van de restaurants aan de kerk.


Tip: als je wil kan je vanaf de kerk van Hippolytushoef nog een korte wandeling maken om de beentjes los te werken.

Dag 4

DE CIJFERS

Afstand: 65km*

Stijgen: 80 meter

Dalen: 80 meter

Fietsbus na 9,5km* 


* Zolang er aan de afsluitdijk wordt gewerkt. Normale afstand: 82,2km.

DE ROUTE:
Hippolytushoef - Jutrijp

Doel één van vandaag: vind de fietsbus op Den Oever. Je gaat vandaag namelijk over de 32,5km lange afsluitdijk, maar (minstens) een deel daarvan kan je omwille van werken niet fietsen. Neem dus de (gratis) fietsbus die vertrekt aan het

busstation in Den Oever, bij het Avia Tankstation. 


Vraag aan de chauffeur vanaf waar je kan beginnen fietsen, dit verandert namelijk wel eens in functie van de werken. Als de wind tegen zit kan het behoorlijk zwaar zijn en kan je zelfs overwegen om de hele dijk vanuit de bus af te leggen. Check ook op voorhand de rijtijden, zodat je niet nodeloos moet wachten.


Aan de overkant van de dijk kom je Friesland binnen. Je fietst daarna langs de bijzonder charmante dorpjes Makkum, Workum en Sneek (deze laatste twee zijn met stip aan te bevelen, ze behoren ook tot de elfstedentocht). In deze dorpjes/steden

kan je ook gemakkelijk iets van lunch te pakken krijgen. Koop gelijk ook iets voor het ontbijt morgen.


Voor het avondmaal neem je best even de fiets tot in Ijlst. Je hebt vast geen zin om weer op je fiets te springen, maar dit prachtige stadje van de elfstedentocht is het echt wel waard.

Dag 5

DE CIJFERS

Afstand: 80km

Stijgen: 100 meter

Dalen: 100 meter

DE ROUTE:
Jutrijp - Giethoorn

Weer een iets langere etappe vandaag. Je fietst voorbij Woudsend en gaat daarna voorbij Rijs en Oudermidum tot in het gezellig drukke en - surprise surprise - bijzonder waterrijke Lemmer. Even bijtanken (njomnjom), daarna ga je verder tot je in Kalenberg komt. Kalenberg is een bijzonder dorpje: ieder huisje heeft zijn eigen boot, want van wegen is hier geen sprake. Je zal iets trager moeten fietsen, maar het is het

waard. Men spreekt altijd van Giethoorn als het Venetië van Nederland, maar door alle Japanners in Giethoorn is Kalenberg zo veel charmanter, neem hier dus vooral je tijd.


Na Kalenberg fiets je nog zo'n 15km verder tot in Giethoorn. Maak je geen zorgen om de bussen boordevol Japanners, die zijn er 's ochtends niet meer. Je bezoekt de straatjes van Giethoorn dus best te voet in de volgende ochtend, tenzij je wil lachen met de toeristen die toch maar bootjes blijven huren, terwijl de kanaaltjes al lang afgeladen vol zitten.


Hotel Giethoorn is nogal 'functioneel' qua check-in/check-out (daar is een automaat voor), maar het ontbijt en de kamers zijn prima. Voor het diner kan je terecht in één van de restaurantjes langs de toeristische kanaaltjes van Giethoorn.

Dag 6

DE CIJFERS

Afstand: 55km

Stijgen: 50 meter

Dalen: 50 meter

DE ROUTE:
Giethoorn - Lelystad

Na Giethoorn nog even te hebben verkend in de rustige ochtenduren, start je de etappe van vandaag met eindbestemming Lelystad. Wederom prima fietspaden over dijken, bloemenweiden, zelfs een natuurreservaat met indrukwekkend vlonderpad tot een eind in een rivier (broedplaats voor vogels?). Nog even knallen langs een dijk boordevol windmolens (tenminste, als je wind mee hebt)

vooraleer je aankomt in Lelystad.


Je overnacht in een 'waterchalet' bij de jachthaven. Zeer bijzonder en zeker de moeite waard. Om de sleutel in ontvangst te nemen meld je je aan bij de havenmeester in het winkeltje. 


Om te eten moet je weten waar je moet zijn: na een wandeling van 4km langs de dijk kom je vanzelf bij de Bataviahaven, waar je prachtige drie- en viermasters kan bewonderen. Er zijn ook enkele restaurantjes daar, mét terras. Als je hier in het weekend bent moet je echt wel tijdig reserveren. Op diezelfde dijk kom je na amper 600 meter ook een gezellige beachbar tegen, waar je 's middags kan lunchen.


De rest van Lelystad is behoorlijk residentieel en dus niet echt de moeite, dat zie je morgen vanop de fiets.

Dag 7

DE CIJFERS

Afstand: 69km

Stijgen: 80 meter

Dalen: 90 meter

DE ROUTE:
Lelystad - Amstelveen

De laatste dag! Jammer. Toegegeven, de mooiste dorpjes heb je al gezien in Friesland, maar de fietspaden zijn nog steeds grandioos.


Het begin van de gps-route is misschien wat zoeken. De bedoeling is dat je over de parking van de jachthaven doorsteekt naar het bos. Je kan de GPS-route volgen, of je kan je fiets gewoon de dijk over dragen. Op de route kom je in Lelystad ook een Albert Heijn tegen, waar je ontbijt en lunch kan kopen. Tenslotte passeer je opnieuw langs de Bataviahaven waar je eventueel kan stoppen om nog een laatste keer naar de zeilschepen te kijken terwijl je geniet van je zonet gekocht ontbijt. Daarna ga je weer op pad totdat je weer op de parking in Amstelveen uitkomt. Daar kan je nog een laatste keer overnachten of ineens naar huis doorrijden, zoals je wil. Opnieuw: food te vinden in één van de vele

supermarkten daar.

YOU DID IT!

Wijs ook je vrienden de weg, help hen om af en toe een actieve rustpauze in te lassen in het snelle leven: tag Eenvoudigweg in je sociale media.

 

Instagram en Facebook: @eenvoudigweg, #eenvoudigweg

Bergen in Oostenrijk, Schladming

Eenvoudigweg

VOOR AVONTUURLIJKE STAPPERS EN TRAPPERS

bottom of page