top of page

ANTWERPEN - VALKENBURG

Bekijk de kaarten hier

Download GPX-bestand:

Download GPX

OVERNACHTINGEN

Dag 1: B&B Schoon Goed

Dag 2: Bike B&B Brakke Berg

Dag 3: Bike B&B Brakke Berg

Dag 4: B&B Het Domherenhuis

Dag 5: Sporthotel Bruurs

Dag 6: Home sweet Home

VOOR JE VERTREKT

 • Kijk even na wanneer de Amstel Gold Race en de Bink Bank Tour precies doorgaat, in deze periodes zijn enkele stukken van de route niet toegankelijk

 • Check zeker ook de Tips 'n Tricks voor fietsreizen

 • Zet de juiste GPX-bestanden op je navigatiesysteem

 • Reserveer je verblijfplaatsen op voorhand, niet alle dorpjes hebben evenveel mogelijkheden

 • Neem een fietsslot mee. Je fiets kan altijd binnen 'overnachten', maar je weet maar nooit

Dag 1

DE CIJFERS

Afstand: 118,0km

Stijgen: 520m

Dalen: 440m

NAAR HET STARTPUNT

Je gaat zelfstandig met de trein of de auto naar het station van Berchem.


Kom je met de trein, neem in het station dan de uitgang aan de Posthoflei en de Statiestraat. Dan kan je meteen starten met je tocht. Je kan je fiets meenemen op de trein, hiervoor heb je een fietsbiljet nodig. Vermijd dan wel het spitsuur. Meer info vind je hier.


Kom je met de auto, dan kan je 2,5km verderop gratis parkeren aan Mortsel station. De parking bevindt zich op de kruising van de Deurnestraat met de Amedeus Stockmanslei. De route komt voorbij deze parking, zo kan je meteen inpikken.

DE ROUTE: Berchem - Gingelom

Met behulp van het gpx-bestand knal je via de fietsostrade tot in Mechelen, langs Leuven, Tienen en vervolgens een stukje door Wallonië tot in Gingelom. Voor de lunch stop je best even aan de supermarkt in Tienen (na 78km).


Je overnacht in B&B Schoon Goed, een prachtig gerenoveerde hoeve uitgebaat door twee sympathieke dames. Op het domein van de B&B is voldoende plaats om je fietsen overdekt te laten 'overnachten'. 


Voor het diner kan je terecht in restaurant Zesbunder, op wandelafstand van de B&B. Let wel, dit restaurant is gesloten op maandag en dinsdag. Dan kan je terecht bij de - iets 'volksere' - brasserie De Chocier.

Dag 2

DE CIJFERS

Afstand: 109,0km

Stijgen: 810m

Dalen: 800m

DE ROUTE: Gingelom - Valkenburg

Vandaag op het menu: weilanden, fruitbomen en... de eerste hoogtemeters.


Na een heerlijk ontbijt in de B&B fiets je richting Sint-Truiden, om van daaruit af te buigen richting Borgloon. Enkele highlights ter hoogte van Borgloon zijn:

 • Na 25,8km: Hellsheaven, ook wel gekend als 'de zwevende kapel'

 • Na 32km (vlak na een stevige klim): de restanten van een Romeinse Villa

 • Na 32,1km, en dan 500m van het fietspad af langs onverharde weg: 'Reading between the lines' a.k.a. 'het doorkijkkerkje'


Om te lunchen neem je best een tussenstop na 62,4km in de Colruyt van Haccourt, of (op zondag) in de 'Point Chaud' van Haccourt. Let wel, de route komt hier net niet langs. Even opzoeken op je smartphone dus.


Vervolgens fiets je verder richting Voeren om uiteindelijk door Nederlands Limburg tot in Valkenburg te fietsen. Daar verblijf je de komende twee nachten in het recent gerenoveerde 'Bike B&B Brakke Berg', mét sauna (tegen meerprijs). Je fiets kan netjes op stal.


Voor het diner kan je terecht in Valkenburg centrum (op 3km wandelen van de B&B), daar zijn heerlijke restaurantjes te over. Voor wie behoefte heeft aan wat extra calorieën is de all-you-can-eat formule van het Mexicaanse restaurant 'El Castillo' een aanrader. Wil je liever wat dichter bij de B&B blijven, dan is herberg Geulhemermolen the place to be.


Dag 3

DE CIJFERS

Afstand: 74,9km

Stijgen: 920m

Dalen: 910m

DE ROUTE: Rondrit Valkenburg

Het is zover, vandaag rijd je je eigen Amstel Gold race! Of schitter je liever in de Bink Bank Tour? De etappe van vandaag is niet de langste, maar zeker niet te onderschatten. Je hebt immers al wat vermoeidheid opgebouwd de voorbije dagen. Oh ja, en er zit ook wel een pittig heuveltje in de route af en toe. Geniet dus van je ontbijt in de B&B, je zal het nodig hebben.


De route werd uitgestippeld door het Amstel Gold Race Experience Center, je volgt vandaag lus 3.  Eenvoudigweg heeft alleen het start- en eindpunt verlegd naar B&B Brakke Berg, en twee kleine afkwijkingen voorzien om te kunnen gaan lunchen: 

 • Na 43,6km kan je lunchen op het panoramisch terras van restaurant De Gulperberg in Gulpen (gesloten op ma/di)

 • Na 39,8km kan je terecht bij broodjeszaak Im Cardinal in Mechelen (NL) (alle dagen open 10u-15u)


Verder krijg je vandaag volgende hellingen voor de kiezen: helemaal in het begin de Geulhemmerberg (1000m, 10% max), vervolgens de Bemelerberg (1200m, 6% max), de Gulpenerberg (600m, 15% max), de Plettenberg (1000m, 8% max), de Eyserweg (2100m, 9% max), de Fromberg (1600m, 9% max), de Keutenberg (1700m, 22% max) en - zoals het hoort - helemaal op het einde de Cauberg (900m, 12% max).


Veel plezier op deze koninginnerit!ALTERNATIEF OF EXTRA: RUSTDAG

Wil je nog wat energie over houden voor de volgende dagen? Of neem je eenvoudigweg een extra dagje om Valkenburg te verkennen? Dan kan ik volgende activiteiten met stip aanraden:

Dag 4

DE CIJFERS

Afstand: 72,5km

Stijgen: 280m

Dalen: 310m

DE ROUTE: Valkenburg - Zolder

Na het ontbijt in de B&B kan je gaan genieten van een relatief korte en vlakke etappe. Laat je benen maar wat recupereren na gisteren.


Hoogtepunt van vandaag is de passage door het water. Met 'fietsen door het water' fiets je 200 meter dwars door een vijver in Bokrijk. Een unieke fiets- en natuurbeleving die je zeker eens moet gedaan hebben.  


De route brengt je tot in Zolder, waar je overnacht in het gerestaureerde Domherenhuis. De eigenaar van dit monument heeft er zijn levenswerk van gemaakt om ieder detail in zijn oude glorie te herstellen. Waan je even koning te rijk en geniet van de rust in het omliggende landgoed.


Voor het diner kan je terecht op volgende adresjes:

 • Desiderata gastro bar, op 1km van de B&B (gesloten op ma/di)

 • Friterie Inakker, op 1,1km van de B&B (alle dagen open)

Dag 5

DE CIJFERS

Afstand: 114,0km

Stijgen: 270m

Dalen: 300m

DE ROUTE: Zolder - Baarle-Nassau

Weer een lange dag vandaag! Na een uitgebreid en piekfijn verzorgd ontbijt ga je weer op fiets-avontuur. Vandaag op het programma: perfecte fietspaden, recht door het bos. Als hoogtepunt op deze etappe fiets je vandaag door de bomen. Deze gratis natuurbeleving werd - net als 'fietsen door het water' - geïnstalleerd door de provincie Limburg om fietstoeristen aan te trekken. Wel, missie geslaagd. Net als gisteren is ook deze ervaring zeker de moeite waard.


Vervolgens fiets je de Nederlandse grens over, waar je na 73km een hapje kan eten in één van de cafétjes in de Kerkstraat te Eersel. Hier is altijd wel iets open, behalve op maandag. Je kan ook naar de Jumbo in Eersel, deze is alle dagen open. Let wel, de Jumbo ligt 300 meter van de route af. Je kijkt dus best even op je smartphone.


Flirtend met de Nederlands/Belgische grens kom je uiteindelijk toe in Sporthotel Bruus in Baarle-Nassau. In hun wellness (tegen meerprijs) zijn er meerdere sauna's en een buitenzwembad. Heerlijk ontspannen. Over je fietsen hoef je je intussen geen zorgen te maken. Op eenvoudige vraag aan de balie kunnen deze in een afgesloten en overdekte ruimte worden gestald.


Voor het diner kan je terecht in Wok Wonderland (all-you-can-eat), op 1,5km van het sporthotel. Op maandag is deze echter gesloten en ga je beter naar Bistro La Frontière of Pizza Grens, allebei minder dan 1km van Sporthotel Bruurs. Dag 6

DE CIJFERS

Afstand: 102,0km

Stijgen: 150m

Dalen: 170m

DE ROUTE: Baarle-Nassau - Berchem

De laatste dag! Gelukkig kan je ook vandaag weer heerlijk ontbijten op je overnachtingsplek, om vervolgens aan de laatste etappe te beginnen. Kleine waarschuwing: het wordt een knaldagje! Al na 500 meter kom je op de oude spoorweglijn, die is omgebouwd tot een perfect fietspad. Netjes rechtdoor tussen het groen. Genieten.


Vervolgens fiets je langs verschillende kanalen tot in Grobbendonk. Van daaruit neem je de gezellig kronkelende kleine Nete tot in Lier. Nog een laatste drankje op de Grote Markt? Daarna neem je de fietsostrade weer tot het startpunt in Berchem.


Lunchen is mogelijk na 40,8km aan de Pannekoekenboot in Dessel (gesloten op do/vr), of na 66,3km in  de Aldi van Herentals. Opgelet, de Aldi van Herentals ligt 50m van de route, over de R15. Indien nodig check je dus best even op je smartphone.


You made it. Proficiat. Op naar de volgende reis?YOU DID IT!

Wijs ook je vrienden de weg, help hen om af en toe een actieve rustpauze in te lassen in het snelle leven: tag Eenvoudigweg in je sociale media.

 

Instagram en Facebook: @eenvoudigweg, #eenvoudigweg

Bergen in Oostenrijk, Schladming

Eenvoudigweg

VOOR AVONTUURLIJKE STAPPERS EN TRAPPERS

bottom of page