top of page

Navigeren met een GPX-bestand

Bij Eenvoudigweg vind je voor alle mogelijke wandelingen en fietsroutes een GPX-bestand. Maar waarvoor dient een GPX-bestand eigenlijk? Wat is een GPX-bestand precies? En vooral: hoe gebruik je een GPX-bestand? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.


Waarvoor dient een GPX-bestand

Een GPX-bestand helpt je om te navigeren, net zoals je GPS in de wagen je de weg wijst.


Dankzij een GPX-bestand weet je precies waar je heen moet tijdens je wandeling of fietstocht. Het grootste voordeel hiervan: je hangt niet meer af eventuele bewegwijzering, en kan dus super originele wandelingen en unieke fietstochten maken. Erg handig voor de fervente hiker of bikepacker.


Zo goed als alle wandelroutes en fietsroutes die je kan vinden op Eenvoudigweg zijn 'home-made'. Deze wandelingen en fietsroutes zijn dus niet bewegwijzerd. Aangezien een 'turn-by-turn' beschrijving nu niet de meest aangename manier is om een route te delen maken we gebruik van GPX-bestanden. Dit bestand kan je downloaden, op je navigatie-apparaat zetten en je kan meteen op weg.


Wat is een GPX-bestand

Eigenlijk is een GPX-bestand een verzameling van coördinaten, ofwel puntjes op de wereldkaart (lengte- en breedtegraad). Met een GPX-bestand op zich ben je dus eigenlijk niets, je hebt altijd een toestel nodig dat deze verzameling van coördinaten kan interpreteren en op een kaart kan weergeven. Zo krijg je een route te zien in de vorm van een lijntje op een kaart. Het toestel dat je gebruikt houdt ook altijd je eigen locatie bij, zo kan je eenvoudig in de gaten houden dat je niet van de route afwijkt.


Hoe gebruik je een GPX bestand

Om een GPX-bestand te gebruiken heb je dus 'een toestel' nodig om het bestand te openen. Er zijn verschillende opties, afhankelijk van jouw budget en ambitites:

  • €0: je smartphone

  • €100 - €250: een wandel-gps

  • €160 - €380: een fiets-gps

  • €200 - €400: een sporthorloge met navigatiefunctie

Navigeren met je smartphone (€0)

Er zijn tal van apps (zowel gratis als betalend) waarmee je een gpx-bestand kan openen en dus ook kan navigeren. Dit heeft wel enkele belangrijke nadelen: deze apps slurpen je batterij leeg. Je test je smartphone/app dus beter even uit op een korte wandeling of fietstocht. Indien nodig kan je ook een powerbank meenemen. Hou er verder ook rekening mee dat je smartphone niet waterdicht is, wat navigeren bij slecht weer erg lastig maakt.


Bij Eenvoudigweg gebruiken we graag de app 'Komoot'. De reden hiervoor is eenvoudig: voor zover ons bekend is dit de enige app die een overzicht geeft van de ondergrond die je zal tegenkomen op je wandeling of fietstocht. Verder kunnen routes in Komoot ook worden gebundeld in collecties, waardoor routes die bij elkaar horen netjes in een soort van 'mapje' zitten. Dit is een erg handige functie voor de meerdaagse wandeltochten en fietstochten van Eenvoudigweg.


De gratis versie van Komoot is vrij beperkt, als je geen abonnement wil nemen kan je ook volgende apps gebruiken om de GPX-bestanden mee te openen: NKBV-tochten, OsmAnd, RouteYou. Testen en proberen is de boodschap, tot je een app vindt waar je graag mee werkt.


Navigeren met een wandel-GPS (€100 - €250)

Een wandel-GPS is precies wat de naam doet vermoeden: een GPS (zoals in je wagen), specifiek bedoeld om te wandelen. Dit wil zeggen: je krijgt zeer gedetailleerde wandelkaarten te zien, inclusief hoogtelijnen.


Een wandel-GPS is ook vrij robuust en groot. Vooral de grotere omvang maakt deze optie best betaalbaar. De batterijen houden het ook erg lang uit, langer dan de meeste fiets-GPS'en en sporthorloges. En als de batterijen toch leeg zijn kan je deze vaak gewoon 'en route' vervangen.


Er zijn tal van verschillende wandel-GPS'en met allerlei toeters en bellen. Als je een wandel-GPS overweegt aan te kopen, google je best even op 'beste wandel-GPS' of iets dergelijks. Sommige modellen worden ook geleverd met fietssteun, waardoor je ze ook als fiets-GPS kan gebruiken.


Navigeren met een fiets-GPS (€160 - €380)

Een fiets-GPS functioneert helemaal zoals een wandel-GPS maar heeft enkele kenmerken die specifiek gericht zijn op fietsers. Als fietser moet je dus niet twijfelen, dan neem je best deze optie.


Het belangrijkste kenmerk is dat een fiets-GPS altijd geleverd wordt met een steuntje om op je stuur te monteren. Verder zijn fiets-GPS'en doorgaands iets kleiner en lichter dan wandel-GPS'en, maar hierdoor ook iets duurder. Tenslotte hebben fiets-GPS'en ook vaak heel wat sport-specifieke functies zoals de mogelijkheid om te koppelen met een hartslagmeter, powermeter en cadanssensor.


Ook bij deze optie zijn er meer modellen dan in dit artikel beschreven kunnen worden. Google helpt je graag om je te oriënteren in dit wereldje. Voor goede reviews verwijs ik je graag door naar de website van Dc Rainmaker.


Navigeren met een sporthorloge (€200 - €350)

Als je wil besparen op volume en gewicht, is een sporthorloge een goede optie om je GPX-bestanden te openen. Let wel, niet alle sporthorloges kunnen routes weergeven. Je bent specifiek op zoek naar een sporthorloge met GPS en navigatie-functie (ook wel 'breadcrumb' of 'broodkruimel' genoemd).


Een nadeel van een sporthorloge is wel dat er meestal geen kaart wordt getoond zoals bij een wandel-GPS of fiets-GPS, je ziet op een sporthorloge dus gewoon een lijntje en je eigen locatie. Op ingewikkelde kruispunten of wanneer je een héél klein pad in moet, zou het dus kunnen dat je even de smartphone moet nemen om te situatie nader te bekijken op een wegenkaart.


Wil je investeren in een sporthorloge, dan ga best weer even op zoek met google. Voor goede reviews kan je terecht op de website van Dc Rainmaker.

78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Bergen in Oostenrijk, Schladming

Eenvoudigweg

VOOR AVONTUURLIJKE STAPPERS EN TRAPPERS

bottom of page