top of page

In twee stappen naar een lichtere trekking-rugzak

Tijdens een meerdaagse huttentocht neem je je bagage mee over berg en dal. Al die hoogtemeters zijn zo al zwaar genoeg, je neemt dus beter niet te veel gewicht mee. Maar hoe doe je dat, zonder in te boeten op comfort? Heel eenvoudig, met volgende twee stappen:

 1. Beginners: kies voor multi-inzetbaar materiaal

 2. Gevorderden: duurder is meestal beter

In de eerste stap bespaar je puur op volume, bij de tweede stap wordt het gewicht beperkt én het comfort verhoogd. Lees verder onder de foto.1. Beginners - Kies voor multi-inzetbaar materiaal

Ga je voor de eerste keer op meerdaagse huttentocht? Dan wil je nog niet te veel geld uitgeven aan duur materiaal. De enige uitzondering zijn wandelschoenen, die heb je nu eenmaal nodig en dat kost geld. Helaas, die goede oude 'Timberlands' zijn géén wandelschoenen: voor je het weet laten de zolen los en moet je ze met stukjes touw bij elkaar houden.


Op al je andere materiaal kan je heel wat gewicht en volume sparen met spullen die je waarschijnlijk al hebt, eenvoudigweg door te kiezen voor multi-inzetbare kledij.

Enkele voorbeelden:

 • Laagjes kan je combineren afhankelijk van de temperatuur: isolerende basis, synthetisch t-shirt, synthetische trui en regenjas

 • Een regenjas moet vooral water- en winddicht zijn, de warmte komt van de lagen eronder

 • Een bandana houdt je warm maar beschermt je ook tegen de zon

 • Met shampoo kan niet alleen jezelf maar ook je kleren wassen

 • Een onderbroek en sokken kan je écht wel twee dagen aandoen

 • Een afritsbare broek is ideaal bij warm én bij koud weer

Volledige paklijst: Tips 'N Tricks - Materiaal & Uitrusting


Wat je rugzak betreft: een dagrugzak van 30 liter (decathlon, 35 euro) volstaat voor een huttentocht tot 4 dagen. Zie foto bovenaan dit artikel. Zorg er wel voor dat je ook een regenhoes hebt om je rugzak droog te houden ;-)


Al dat materiaal bij elkaar, dat ziet er ongeveer zo uit:2. Gevorderden - Duurder is meestal beter

Als je al enkele keren bent gaan wandelen in de bergen, weet je precies wat je nodig hebt om het volume te beperken zonder al te veel comfort te verliezen. Dan kan je beginnen met de tweede stap: investeren in materiaal met een lager gewicht én hoger comfort.


Echt kwalitatief materiaal is best duur. Dit koop je idealiter stapsgewijs en zonder haast. Beslis wat je volgende aankoop wordt en hou online de prijzen in de gaten, zo kan je enorme koopjes doen tijdens de solden of speciale gelegenheden zoals black friday. Must-haves voor de ervaren bergwandelaar, in volgorde van belangrijkheid:

 1. Compacte isolerende onderlaag, bijvoorbeeld van het merk 'Craft'

 2. Trekking rugzak van 30-35 liter

 3. Waterafstotende broek

 4. Lichte regenjas (200 - 300 gram), best uit ademend materiaal zoals goretex

 5. Compacte donsjas, als je temperaturen onder 10°C verwacht

Bij het vergelijken van materiaal, let je best vooral op het gewicht. Al die kleine beetjes wegen al snel door, in de letterlijke zin dan :-)


Kan je niet wachten om al dat materiaal uit te testen? Plan hier je volgende vakantie: Eenvoudigweg - huttentochten

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Bergen in Oostenrijk, Schladming

Eenvoudigweg

VOOR AVONTUURLIJKE STAPPERS EN TRAPPERS

bottom of page