top of page

De mooiste wandelingen in de Ardennen

Bijgewerkt op: 7 jan.

Als je niet kan wachten op je volgende meerdaagse trekking met Eenvoudigweg, kan je mooie wandelingen maken in de Ardennen. Bergtoppen zal je niet vinden op deze wandelroutes, maar niet getreurd. De wandelroutes in de Ardennen behoren zonder twijfel tot de mooiste wandelingen van België. Ideaal voor een wandelweekend dicht bij huis.


De wandelingen situeren zich onder meer in volgende regio's:

  • Wandelingen Marche-en-Famenne, inclusief wandelingen Durbuy en wandelingen Houffalize

  • Wandelingen Hoge Venen: in Jalhay en Solwaster

  • Wandelingen Viroinval (Fondry des Chiens) en Chimay


Er zijn ontelbare mooie wandelingen in de Ardennen. Met Eenvoudigweg hebben we dan ook al heel wat kilometers afgelegd in deze mooie regio van België. De wandelingen hieronder zijn een selectie van de wandelroutes die er toch nét iets bovenuit steken.


Geen zin om zelf iets in elkaar te steken? Ga dan zeker eens mee op één van de vakantieweekends van Eenvoudigweg.De wandelroutes zijn uitgestippeld in de routeplanner 'Komoot', je vindt ze hier. Let wel, niet alle wandelingen zijn bewegwijzerd. Houd dus steeds de route bij de hand op je smartphone, navigatie-horloge of wandelgps.Wandelingen Marche-en-Famenne

Wandelingen Houffalize, de mooiste wandelingen in de Ardennen

In de regio rond Marche-en-Famenne is er een fantastisch routenetwerk voor trailrunners genaamd 'Trails-en-Famenne'. Uiteraard kan je de kortere trailrun routes ook al wandelend doen. Met dit netwerk kan je ook wandelingen doen in Durbuy, en wandelingen in Houffalize. Kenmerkend aan deze routes is dat er wel eens buiten de lijntjes wordt gekleurd, waardoor je heerlijk avontuurlijk kan wandelen. Meer dan eens zal je van het pad af gaan, over een smalle strook vlak naast een weide, al dan niet door hoog gras. De blauwe trailroute van het trailnetwerk vanuit Hotton is één van de mooiste wandelingen in deze collectie.


De wandeling vertrekkende van Cheoux werd uitgestippeld door Eenvoudigweg, en is geïnspireerd op de verschillende mooie wandelroutes in de Ardennen. Deze mooie wandelroute is best pittig qua hoogtemeters. Maar dat loont de moeite: je wandelt langs de bron van Saint-Thibaut alsook langs het gelijknamige kapelletje met prachtig panorama.


Wandelingen Durbuy, de mooiste wandelingen in de Ardennen

Verder stippelde Eenvoudigweg ook een eigen route uit vanuit onze vaste uitvalsbasis, Chalet 't Meesje. Je wandelt door Ny, één van de mooiste dorpen in de Ardennen. Vervolgens leidt de wandeling je dwars door de bossen naar Hampteau. Hierbij wandel je ook af en toe door beschermde natuurgebieden. Deze wandeling bevat iets meer verharde delen dan de andere wandelingen maar, ze is zeker de moeite waard.Wandelingen Hoge Venen

Iedereen kent de Hoge Venen: dat is waar het altijd koud is en sneeuwt. Ideaal dus voor een portie avontuurlijk wandelplezier, zowel in de zomer als in de winter!

Wandelingen Hoge Venen, de mooiste wandelingen in de Ardennen

Net als in Marche-en-Famenne zijn er ook in de Hoge Venen enkele wandelroutes voor trailrunners. Deze mooie wandelingen worden uitgestippeld en bewegwijzerd door Extratrail, met de steun van de lokale overheden. Eenvoudigweg verkende voor jou de blauwe en de groene wandelroute van Extratrail, allebei zéér mooie wandelingen en duidelijk bewegwijzerd.


Wandelingen Hoge Venen, de mooiste wandelroutes in de Ardennen

Verder is ook route 56B van het Office du Tourisme de Jalhay fantastisch. Deze mooie wandelroute slingert langs de 'Sawe'. Geregeld moet je met een bruggetje van de éne naar de andere kant van dit kronkelende riviertje. Deze wandeling in de Ardennen brengt je onder meer langs een prachtige rotsformatie en de dolmen van Solwaster.
Wandelingen Viroinval / Fondry des Chiens

Wandelingen Viroinval, de mooiste wandelingen in de Ardennen

Je hoorde vast reeds van Fondry des Chiens, een zinkgat in het natuurpark Viroin-Hermeton. Deze ravijnachtige put moet je gewoon gezien hebben. Stuur gerust een foto naar je vrienden, als ze hier nog niet van hebben gehoord zullen ze nooit raden dat je in België bent! Dit hoogtepunt werd daarom opgenomen in de wandelroute vanuit Dourbes.


Daarnaast is ook de - door Eenvoudigweg gedoopte - Everzwijnenroute een topper! Op Komoot markeerde iemand een everzwijnenburcht in de buurt van deze wandelroute. "Vreemd", dachten we. Maar toch het proberen waard. En geloof het of niet, maar plots stonden we oog in oog met een familie everzwijnen! Geluk? Of zwerven ze daar wel vaker rond? Zoek het zelf uit en geniet van de stilte tijdens deze mooie wandeling in de Ardennen (je wil de everzwijnen niet wegjagen). Let wel, everzwijnen zijn snel en sterk. Gelukkig gaan ze confrontatie uit de weg, zolang je op een veilige afstand blijft en niet in de buurt van de jongen komt.


Alle wandelingen in de Ardennen

Hierboven werden slechts enkele wandelingen beschreven, er zijn er nog veel meer en er komen er steeds nieuwe bij. Neem dus zeker even een kijkje in de collectie op Komoot: De mooiste wandelingen in de Ardennen.


Trek er meteen op uit

Heb je nu al zin om je volgende wandelweekend in te plannen? Ga zeker eens mee op een vakantieweekend van Eenvoudigweg. Dat is een complete wandelvakantie met alles erop en eraan, efficiënt gepland in één weekend. Inschrijven en gaan, dat is nu eenmaal het principe van Eenvoudigweg ;-)


Ontdek de vakantieweekends


Wat kan je verwachten van zo'n vakantieweekend:

  1. Een bom energie

  2. Een puzzelstukje geluk

  3. Iets leuks om naar uit te kijken

  4. Rust in je hoofd

  5. Vrijheid

Meer daarover lees je hier.


645 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Bergen in Oostenrijk, Schladming

Eenvoudigweg

VOOR AVONTUURLIJKE STAPPERS EN TRAPPERS

bottom of page