top of page
Anker 1

Bikerafting

Rondrit, Herentals

Actief mountainbiken op één van de leukste tracks van België, daarna absolute rust. Heerlijk dobberen op de kleine Nete tussen tsjirpende vogels en het ruisende riet. Dat doe je met een packraft, een lichtgewicht opblaasbaar bootje waar je fiets gewoon mee op kan. Tenslotte spring je opnieuw op je mountainbike en fiets je weer door het bos naar het startpunt. Topavontuur in eigen land, alsof je één dag op reis bent. 

Je rijdt met de auto naar Herentals, vlak bij de toeristentoren. Daar begint je avontuur. Na 44 km, waarvan 8km op het water, kom je weer aan waar je vertrokken bent en rijd je huiswaarts.

 

Richtprijs: € 35


1 dag

STAP VOOR STAP

Stap 1: packraft reserveren en (eventueel) straps aanschaffen

Eerst wat noodzakelijke voorbereiding: een packraft huren. Aanrader is het lichtgewicht model 'Rogue Lite' van Fagus Outdoor. Kostprijs: €35 per persoon per dag. Inbegrepen in deze prijs: uber compacte blaaszak, demonteerbare paddles, zwemvest en comfortabel opblaasbaar zitje. Tegen een kleine meerprijs kunnen de packrafts thuis geleverd en opgehaald worden.

Verder heb je nog iets nodig waarmee je de packraft aan je mountainbike-stuur bevestigt. Wij kochten hiervoor 'Fixplus straps', die komen zeker nog van pas bij andere bikepacking-avonturen. Meer info en foto's van deze dingen vind je in het volledige reisplan. Een klimtouw of zelfs een dik keukentouw zal ook wel werken, de packraft weegt tenslotte nog geen 2kg.

Stap 2: met de auto naar Herentals

Je rijd tot vlak bij de toeristentoren, het exacte adres vind je in het volledige reisplan. Tip: voorzie droge kleren en wat eten/drinken voor achteraf ;-)

Stap 3: packraft op de mountainbike en gaan

De packraft hang je met de straps (of ander touwachtig ding) aan je stuur, de blaaszak, paddles en zwemvest gaan in een rugzak. Helmpje op, handschoentjes aan en je bent klaar om te vertrekken. Je volgt grotendeels afgepeilde routes tot aan de kabouterberg, dan fiets je verder tot in Retie. Praktische foto"s en andere handige details vind je in bijlage, de route kan je onderaan deze pagina downloaden in GPX-formaat.

Merk op: deze route is - onder meer dankzij haar fantastische single tracks - één van de leukste en mooiste mountainbike routes van België. Alleen kan de bodem bijzonder zanderig worden tijdens droge maanden. Dit maakt de route niet minder mooi, maar wel een stuk zwaarder. 

Stap 4: packraft klaarmaken, fietsen erop en gaan

Eenmaal aangekomen in Retie haal je de packrafts van de fiets, pompt ze op met de blaaszak en laat ze te water. Pas daarna leg je de fietsen erop. De eerste keer is het wat sukkelen, maar eens je door hebt hoe de fiets op de packraft past is het piece of cake. Opnieuw: meer info vind je in het volledige reisplan. Eens je veilig en wel in je bootje zit, volg je de loop van de kleine nete. Let wel, een packraft is wat logger op het water dan een kayak, neem dus rustig de tijd om je door de stroming te laten meevoeren en geniet van de natuur rondom je, het is daar héérlijk. Als je bij de stuwdam aankomt ga je weer te land, monteer je alles weer op je mountainbike en ga je weer al trappend verder.

Stap 5: terug naar de parking en naar huis

De mountainbike-route terug naar de parking is vergelijkbaar als op de heenweg: grotendeels via de afgepeilde mountainbike routes van Herentals, Lichtaart en Kasterlee. Proficiat, je bent nu een volleerd bikerafter! Dat verdient een drankje en hapje, en waarschijnlijk ook droge kleren!

BESTE REISMOMENT

Je bent slechts één dag onderweg maar zit wel op water, lees: nadien ben je mogelijk wat nat. Deze route doe je dus best als het zonnig is

GPX BESTANDEN

Download route (GPX): GPX-bestanden

OVER FAGUS OUTDOOR (PACKRAFTS)​

Ik kwam in contact met Mathias van Fagus Outdoor via Instagram. Er zijn ongetwijfeld nog andere mensen die packrafts verhuren, maar uit sympathie voor Mathias en zijn onderneming vermeld ik hem hier graag.

 

In het kort: Mathias is een bioloog van opleiding en gebruikt packrafts om op een actieve manier de natuur te beleven. Hij vindt dit zo geweldig dat hij dit met zo veel mogelijk mensen wil delen, daarom verhuurt hij zijn packrafts, en biedt hij ook geleide mini-expedities aan. Net zoals ik jou op weg wil helpen met eenvoudigweg, wil Mathias ons laten proeven van zijn 'way-of-life'. Met het avontuur dat ik - en hopelijk jij ook - met zijn packrafts heb beleefd, kan ik hem daar alleen maar voor bedanken. Topkerel, topzaak en topsite: fagusoutdoor.be

Bergen in Oostenrijk, Schladming

Eenvoudigweg

VOOR AVONTUURLIJKE STAPPERS EN TRAPPERS

bottom of page