top of page
Anker 1

Antwerpen - Leeuwarden

One-way, flixbus

Nog te ontdekken, maar wat ik ervan verwacht: perfecte fietspaden tussen weilanden, door bossen en natuurdomeinen. Je neemt ook verschillende leuke veerponten. 

Opgelet, je kan deze route alleen doen van 19 april tot en met 29 september, alleen binnen deze periode varen alle overzetboten. 

Je fietsvakantie begint aan je voordeur, of toch bijna. Vanaf het NMBS-station Antwerpen-Berchem fiets je de fietsostrade op richting Noord-Antwerpen en je bent vertrokken. Na 6 dagen bereik je Leeuwarden, waar je met de flixbus terug naar huis kan (ja, je fiets kan ook mee). Of je kan er nog enkele dagen aan breien op één van de Friese waddeneilanden, ooit al een wilde zeehond gespot? 

Richtprijs: € 650


7 dagen

Deze reis is nog niet getest

Ga op avontuur en deel je ervaring

Bike%20Gray_edited.png

DAG AAN DAG

Dag 1: Antwerpen - Tilburg:  92km

Je begint met een stevige dagtocht, zo ben je snel weg van de Belgische drukte. Maar neem je tijd want morgen én overmorgen moet je ook wat kilometers malen.

 

Je fietst vandaag langs Hoogstraten (iemand een bakje aardbeien?), en luncht idealiter in open lucht tussen de velden. Na 92km - hopelijk - wind mee bereik je tenslotte Tilburg, waar je met de benen omhoog kan uitrusten.

Dag 2: Tilburg - Beneden-Leeuwen: 73km; of Ochten: 87km 

Vandaag volg je de La Trappe Route en geniet je als snel van het uitzicht op een magnifieke abdij met bierbrouwerij. Voor een trappistje is het wellicht nog te vroeg, maar je kan wel een rondleiding boeken in de bierbrouwerij. Daarna rijd je via de bossen tot in 's Hertogenbosch, waar je kan stoppen voor lunch.

Deel 2 van de dag volg je de loop van de Maas tot in Lith, waar je het veerpont neemt en je weg vervolgt tot Beneden-Leeuwen of Ochten, afhankelijk van waar je wil overnachten.

Dag 3: Beneden-Leeuwen/Ochten - Ermelo: 106km of 92km

Als je in Beneden-Leeuwen hebt overnacht kan je vandaag 106km afmalen. Vanuit Ochten is het 'slechts' 92km. In beide gevallen kan je echter een afkorting nemen waarmee je jezelf zo'n 30km bespaart, afhankelijk van je eigen conditie en - uiteraard - de weersomstandigheden.

Je neemt vandaag één van de oudste veerponten van Nederland. Daarna rijd je tot in Ede, waar je kan kiezen tussen de 'smaakfietsroute', of je neemt de binnenweg waarmee je zo'n 30km afsnijdt. In beide gevallen kan je heerlijk lunchen in een pannekoekenhuisje. 

Na de lunch rijd je door bossen en langs dorpen tot je bij je overnachtingsplaats toekomt in Ermelo. Hier kan je als geen ander aan 'Glamping' doen (Glamorous Camping). Je hebt de keuze tussen een Lotustent of een Mongoolse yurt. Mag het toch wat comfortabeler, dan kan je voor een Finse kota gaan. Bijzonder is het in ieder geval.

Dag 4: Ermelo - Hamingen: 80km

Verwacht je vandaag aan mooie waterlopen, groene velden, zelfs een vesting mét gracht. Je passeert Kempen (tijd voor lunch!), en ook - euhm - Hasselt?!

Tegen het einde van deze dag houd je vooral je ogen open en speur je naar herten en ijsvogels tot je in Hamingen toekomt. Je kan hier nauwelijks verloren lopen, het dorpje telt met moeite één weg.

Voor het diner kan je terecht in Meppel, zo'n 5km verderop. Als je die extra kilometers niet ziet zitten overnacht je gewoon in Meppel, al zit je dan natuurlijk niet midden in de charmante natuur.

Dag 5: Hamingen - Jubbega: 68km

Een iets rustiger dagje, dus ruim de tijd om van de omgeving te genieten. En genieten zal je, op deze geschiedkundige route. Onderweg passeer je namelijk twee keer langs echte hunebedden. Verder doorkruis je de lokale bossen tot je in Zorgvlied komt. Er zijn een beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden op de route, maar als je een rustdag wil inlassen kan je in Oldegerkoop een houten huisje met sauna huren (minimum 2 nachten). Deze overnachtingsplaats ligt niet ver van de route, en is echt wel een pareltje van Airbnb.

Dag 6: Jubbega - Leeuwarden: 47km

Een ​dagje losfietsen, om het af te leren. Vandaag fiets je onder meer in het Nationaal Park De Alde Feanen. Dat wil zeggen: wederom unieke natuur, veel water, én een aantal veerbootjes. Lunch kopen voor onderweg is de boodschap, en dan genieten tot je uiteindelijk in Leeuwarden komt. Leeuwarden is als Friese hoofdstad één van de oudste steden in deze regio. Het is ook het start- en eindpunt van de beroemde elfstedentocht. Met andere woorden: historisch charmant en er valt veel te beleven. Parkeer die fiets dus maar even, en gooi de beentjes al wandelend los.

Dag 7: Leeuwarden - Antwerpen-Berchem: 300km (flixbus)

Time to go home, na - hopelijk - weer een fantastische fietsvakantie. Je beentjes mogen vandaag rusten, want de flixbus brengt je weer naar het punt waar je vertrokken bent. Zetel achterover, oogjes toe en lekker uitrusten tot je weer thuis bent dus.

Alhoewel, nu je zo noordelijk in Nederland bent kan je even goed wat langer blijven, niet? 30km verder naar het Noorden kan je het veerpont naar Ameland nemen, één van de unieke Nederlandse waddeneilanden. Als het eb is kan je hier ook - onder begeleiding van een gids - te voet naartoe. Samengevat: dit is 'bucketlist material'! Op Ameland zelf kan je zeehonden spotten en heerlijk luieren op het strand, wandelen of fietsen, als je het fietsen nog niet moe bent natuurlijk!

BESTE REISMOMENT

Omdat je veerponten neemt die niet het hele jaar door varen, kan je deze route alleen fietsen van 19 april tot en met 29 september. In ieder geval moet je kledij voorzien voor alle weersomstandigheden.

RESERVATIES

In alle dorpjes waar je langskomt zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden. De links vind je in het volledige reisplan.

GPX BESTANDEN

Overzicht van de route: https://bit.ly/3any2X5


Download route (GPX): GPX-bestanden

NIET VERGETEN

  • Voor je vertrekt, check zeker ook de Tips 'n Tricks voor fietsreizen

  • Zet de juiste GPX-bestanden op je navigatiesysteem

  • Boek de flixbus vanuit Leeuwarden op voorhand

  • Reserveer je verblijfplaatsen op voorhand, niet alle dorpjes hebben evenveel mogelijkheden

Bergen in Oostenrijk, Schladming

Eenvoudigweg

VOOR AVONTUURLIJKE STAPPERS EN TRAPPERS

bottom of page